New York borsası günü düşüşle kapattı

New York borsası günü düşüşle kapattı
New York borsası, haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi, 400 puanın üzerinde değer kaybıyla yüzde 1,24 azalarak 37.983,24 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 1,46'lık bir azalışla 5.123,41 puana ve Nasdaq endeksi ise yüzde 1,62'lik bir kayıpla 16.175,09 puana indi.

Enflasyon ve jeopolitik gerilimlere ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, ABD'nin bazı büyük bankalarının ilk çeyrek bilançolarının açıklanmasıyla pay piyasalarında haftanın son işlem gününde negatif bir seyir izlendi.

JPMorgan Chase'in net karı yılın ilk çeyreğinde yüzde 9 artmasına rağmen, Citigroup ile Wells Fargo'nun net karı sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 7 azaldı. Bu durum, piyasalarda karışık bir hava oluşturdu. JPMorgan Chase'in hisseleri, finansal sonuçlarının olumlu olmasına rağmen net faiz gelirinin beklentileri karşılayamaması nedeniyle yüzde 6,47 oranında değer kaybetti. Citigroup'un hisseleri yüzde 1,7 ve Wells Fargo'nun hisseleri de yüzde 0,39 düşüş yaşadı.

Makroekonomik veri tarafında, ABD'de Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi nisanda 77,9 ile beklentilerin altında kaldı. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi artarken, uzun vadeli enflasyon beklentisi de yükseldi.

ABD'de bu hafta açıklanan enflasyon verilerinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına ilişkin daha fazla ipucu almak amacıyla banka yetkililerinin açıklamaları takip edildi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Orta Doğu'daki istikrarsızlığın petrol ve gaz fiyatlarını etkileyebileceğine dair endişelerini dile getirirken, Kansas Fed Başkanı Jeff Schmid ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyon ve istihdam piyasası üzerinde durdu.

Diğer yandan, Orta Doğu'daki gerilimin tırmanmasıyla birlikte petrol fiyatlarında yükseliş kaydedildi. Brent petrolün varil fiyatı 90,1 dolara yükselirken, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de 85,4 dolardan alıcı buldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar