Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ercan Çalışkan

Ercan Çalışkan

İÇ SESİM

Nesi konuşuldu?

Geçen hafta Norveç''te en çok kim konuşuldu, duydunuz mu bilmiyorum.

Bilmeyenlere söyleyeyim: Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl. Ben de geçen haftadan güzel bir haber aramayı kafaya taktım ya!; işte onu ararken karşıma çıktı.

Detayını bir araştırayım derken "Nesi konuşuldu Sayın Bakan''ın, bil bakalım?" diye yerinden fırladı iç sesim.

"Nesi olacak icraatlarıdır." dedim.

"Mesela?" sorusuna da cevapları hemen sıraladım.

"Kendi partisinden milletvekili aday adayı olup seçilemeyen, bir süre partide aktif yöneticilik yapan birinin Anayasa Mahkemesi''ne seçilmesini sağlamış olabilir."

"Hayır!"

"Norveç''in en büyük şehrindeki Baş Savcılık görevinden Danıştay''a atanması, orada bir ay kalmadan Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmesi için aktif rol oynaması konuşulmuştur."

"Cık!"

"Kendi partisinden iki defa milletvekili aday adayı olup listeye girmesi münasip görülmeyen ve çok farklı bir bakanlıkta çalışan bürokratın Sayıştay Başsavcısı olması için gereğini yapmıştır."

"Sen Norveç''i başka bir ülkeyle karıştırıyorsun Köşe Yazarı ya da senin tanık olduklarının her ülkede olduğunu sanıyorsun. Bunlardan herhangi biri olsaydı, çoktan siyasi mevta olmuştu o Sayın Bakan! Bu arada sen kovmadan ben kaçayım. Zaten ben gider gitmez Emekli Öğretmen gelir, sana merak ettiğin bilgileri verir."

***

İç sesim ve Emekli Öğretmen kesin anlaşmalı. O gitti, telefonum çaldı. Arayan da tabii ki zat-ı alileri… Telefonu açar açmaz sert bir sesle sordum:

"Ne var, niye aradın?"

"Az önce ''Nesi konuşuldu Sayın Bakan''ın?'' sorusunun cevabını bilememişsin ya, onu anlatmak için aradım."

"Ben biliyorum ama yine de anlat bakalım." diye yine tersledim. İyi ki "O zaman sen anlat!" demedi.

"Geçen hafta 29 yaşındaki Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl''in İtalya tatili sırasında sörf tahtasına can yeleği giymeden çıkması Norveç''in en önemli konusuydu. Hem de sadece sosyal medya veya magazin basınının değil, muhalefetin, etkili medyanın, sivil toplum kuruluşlarının…"

"Bu mu çok konuşulan konu?

Onların, enflasyonu yok mu? İşsizlik konuşulmuyor mu? Onlarda asgari ücret alanlar açlık sınırının altında değil mi? Norveç kronu yabancı paralar karşısında sürekli değer kaybetmiyor mu? Her şeyden önemlisi en adaletli ülkeler sıralamasında Türkiye, 128 ülke arasındaki sırası 107(1). Yoksa Norveç bu sıralara yakın değil mi?

Bütün bu önemli konular dururken, tutup da bir bakanın can yeleği mi konuşuluyor o ülkede?

Vatandaşlarının vatan sevgisi yok herhalde, baksana konuştukları konulara…

Hem hükümet de bir alem desene! Kendilerine oy vermeyeni "zillet" sıfatıyla açıklamıyorlar, istedikleri gibi davranmadıkları takdirde muhalefeti geldikleri yere kadar kovalamaktan söz etmiyorlar, kendileri istedikleri gibi hakaret ve küfür dolu söylemlerine devam etmiyorlar. Karşısındakilerin "Vallahi ben öyle değilim!" demesine aldırmaksızın tüm muhalefeti "vatan haini, olarak nitelemiyorlar. En önemlisi "İtibardan tasarruf olmaz!" vecizesinin sırrına vakıf değiller. İşe bisikletle, metroyla giden bakanları var."

"Sus da beni dinle Köşe Yazarı! Ülkemizdeki pek çok insanın yaptığını yapıyorsun. Bu ülkede yaşadıklarımızın her ülkede olduğunu sanıyorsun. Oysa hiç de öyle değil!

Bir kere Temmuz 2022 sonu yıllık enflasyonları %6,8(1) (Türkiye''de %79,6)

Asgari ücretleri tam 3063 USD(2) (Türkiye''de 318 USD)

2021 millî geliri ise 67000 USD(3) (Türkiye''de 9042 USD)

Adaletli ülkeler sıralaması 2.(5) (Türkiye 107.)

Her sorununu çözmüş ve sistemini tam oturtmuş bu ülkede Adalet Bakanı''nın fotoğrafın İtalya''da tatildeyken çekilmesini, Norveç Denizcilik Müdürlüğü''nün yelek zorunluluğunun karaya yakın yüzmelerde geçerli olmadığına dikkat çekmesini, "Ben her zaman bölgenin kuralları ve yasaklarına uyarım" demesini garipsiyor olabilirsin.

Ama bil ki, onlar "yalandan müjdelerle, olmayan tehlikelerle", "cambaza bak" diyen siyasetçilere prim vermiyorlar.

Ve asgari ücretlisi gelip Türkiye''nin beş yıldızlı tatil mekânlarında mis gibi tatillerini yapıp artırdıkları parayla yeni çıkmış en pahalı telefonu da satın alabiliyorlar.

Senin asgari ücretlilerine gelince…

"Ver mehter havasını!"

............

https://www.hangisieniyi.com/en-adaletli-ulke-siralamasi/

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları