Nebati’nin solan gözlerinin faturası Merkez Bankası’na kesildi! Devasa zarar ortaya çıktı

Nebati’nin solan gözlerinin faturası Merkez Bankası’na kesildi! Devasa zarar ortaya çıktı
“Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır” diyen ve Erdoğan’ın nas ekonoomisi’ni uygulayan eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin görevde olduğu 2023 yılında TCMB’nin yaptığı zarar ortaya çıktı.

“Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır. Benim gözlerimdeki ışıltıyı arkadaşlarım görüyor” diyen Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ekonomi politikalarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) faturası ağır oldu.

Sözcü'nün haberine göre, TCMB'nin 2023 yılında, Nureddin Nebati'nin göreve gelmesinin ardından 19 gün sonra yürürlüğe giren Kur Korumalı Mevduat (KKM) politikasından kaynaklanan zararı 900 milyar TL civarında olması bekleniyor.

KKM politikası, döviz varlıklarını Türk lirasına çevirmeyi hedefleyerek, döviz kurlarındaki rekor yükselişin etkisini azaltmayı amaçlıyordu. TCMB verilerine göre, 2022 yılı Mart ayından 2023 yılı Temmuz ayına kadar KKM'nin merkezi bütçeye maliyeti 152 milyar 22 milyon 517 bin TL'yi buldu.

ZARAR KAMUOYUNA AÇIKLANMAYACAK

Yasa gereği yılın ilk 3 ayında genel kurulunu yapması gereken MB, her yıl olduğu gibi genel kurulunu nisan ayında gerçekleştirmek için olağanüstü toplantı davetinde bulundu.
Buna göre MB 28 Mart Perşembe günü saat 14.00’te olağanüstü toplanıp genel kurulun nisan ayında bir tarihte yapılması yönünde karar verecek. Seçimlerden 3 gün öncesine denk gelen toplantıda bankanın zararı ise kamuoyuna açıklanmayacak.

GÖRÜNEN ZARAR 1.1 TRLİYON TL

TCMB'nin 31 Aralık 2023 tarihli yıllık bilançosu henüz açıklanmadığı için kesin bir zarar miktarı belirlenemese de, 29 Aralık 2023 tarihli haftalık bilançosu, KKM'nin etkisiyle oluşan zararın 1.1 trilyon TL seviyesinde olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın madeni para basımından da yaklaşık 90 milyon TL zarar ettiği belirtiliyor.

ERDOĞAN’IN “NAS EKONOMİSİ”Nİ UYGULAMIŞTI

Nureddin Nebati'nin göreve başlamasının ardından TCMB'nin izlediği politikalar, yüksek enflasyon ve pahalılığın artmasına neden oldu. Nebati'nin döneminde politika faizlerinin düşürülmesiyle dolar kuru hızla yükseldi. Özellikle 16 Aralık 2021'de politika faizinin indirilmesinin ardından dolar kuru 18,35 TL'ye kadar yükseldi. Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuçtur” şeklinde özetlediği “Nas ekonomisi”ni uygulamıştı.

ŞİMŞEK’TEN “RASYONEL POLİTİKALAR” VURGUSU

Nebati'nin yerine geçen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "rasyonel politikalar" vurgusu yaparak, ülkenin ekonomik istikrara kavuşması gerektiğini belirtti. Şimşek, makro finansal istikrarı öncelikli hale getireceklerini ve Türkiye'nin rasyonel bir ekonomi politikası izleyeceğini ifade etti.

Şimşek, 4 Haziran 2023’te yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı bir Türkiye ekonomisi özlenen refaha ulaşmamızda önemli olacaktır. Makro finansal istikrarı önceliklendireceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar