Navalni'nin cenazesi Moskova'da defnediliyor

Navalni'nin cenazesi Moskova'da defnediliyor
Cezaevinde ölen Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin cenaze törenine katılmak için yüzlerce kişi Rusya'nın başkenti Moskova'da toplandı.

Cezaevinde ölen Rus muhalif lider Aleksey Navalni için Rusya'nın başkenti Moskova'da bir cenaze töreni düzenlendi.

Kentin güneydoğusundaki Maryino bölgesinde bir kilisede düzenlenen tören kısa tutuldu. Törene Almanya'nın Moskova Büyükelçisi Alexander Graf Lambsdorff dahil olmak üzere Batı ülkelerinin büyükelçileri de katıldı.

Navalni'nin cenaze töreninin yapılacağı "Meryem Ana Tanrım Acılarımı Dindir İkonası Kilisesi" önünde yüzlerce kişi toplandı. Rus polisi kilisenin önündeki meydanı demir bariyerlerle kapattı. Navalni'nin naaşını taşıyan cenaze arabası toplanan kalabalığın alkışları ve "Navalni" sloganları eşliğinde kiliseye taşındı. Törenin ardından Navalni'nin cenazesini taşıyan araç cenazeyi defnedileceği Borisovskoye Mezarlığına götürmek üzere kiliseden ayrıldı.

Navalni'nin ekibi cenaze töreninin yapılması için bir yer bulmakta sorun yaşadıklarını duyurdu. Birçok defin şirketinin cenazeyi nakletmeyi reddettiği belirtildi.

Kremlin cenaze töreni öncesinde Rus vatandaşlara "izinsiz" gösterilere katılmama çağrısı yaptı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Tass haber ajansına yaptığı açıklamada bu gösterilere katılanların yürürlükteki yasalar uyarınca cezai yaptırıma maruz kalacaklarını söyledi.

Navalni'nin eşi Yulya Navalnaya Çarşamba günü Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada polisin cenaze töreni sırasında toplanan kalabalığa müdahale edebileceğini söylemişti. Navalnaya "Cenazenin barışçıl bir biçimde defnedilip defnedilemeyeceğini ya da onunla vedalaşmak isteyen insanların gözaltına bilmiyorum" demişti. Rus insan hakları grubu OWD-Info'nun açıklamalarına göre Navalni'nin ölümünden sonra düzenlenen yas törenlerine katılan 400'den fazla kişi gözaltına alındı.

Rusya Navalni'nin kutup bölgesinde bulunan Harp'ta bir ceza kolonisinde hayatını kaybettiği 16 Şubat tarihinde duyurmuştu. Navalni'nin hangi şartlarda öldüğü bilinmiyor. Batılı siyasetçiler 47 yaşındaki siyasetçinin ölümünden Rus yönetimini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sorumlu tutuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar