NATO Rusya için harekete geçti: Yeni tatbikat başlıyor

NATO Rusya için harekete geçti: Yeni tatbikat başlıyor
NATO, Finlandiya, Norveç ve İsveç'in kuzey bölgelerinde "Nordic Response 24" adlı askeri tatbikata başlıyor. Bu tatbikata 14 ülkeden 20 binden fazla askerin katılması planlanıyor.

NATO, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikatı olan "Steadfast Defender 24"ü geçen ay gerçekleştirmişti.

"NORDİC RESPONSE 24" TATBİKATI BAŞLIYOR

Kuzey Atlantik Askeri İttifakı (NATO), "yeni genişleyen İskandinav topraklarını savunmak üzere" bugün, yaklaşık iki hafta sürecek büyük ölçekli askeri tatbikatlara başlıyor. Finlandiya, Norveç ve İsveç'in kuzey bölgelerinde gerçekleştirilecek olan "Nordic Response 24" tatbikatına 14 ülkeden 20 binden fazla asker katılacak. Tatbikata, Finlandiya ilk kez NATO üyesi olarak katılacak.

raw-polonyada-nato-tatbikati-basliyor-857472662.jpg

Tatbikata katılan diğer ülkeler ise Belçika, İngiltere, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç ve ABD olarak açıklandı.

v4bahczyl0aqgm6croqama.webp

HAZIRLIKLAR UZUN SÜREDİR DEVAM EDİYOR

Finlandiya ordusundan yapılan açıklamada, "Tatbikat NATO'nun operasyon kabiliyetini, uyumunu ve İttifak'ın tüm bölgesini savunma iradesini gösterecek. Bu tatbikatın ve Nordic Response 24'ün hazırlıkları birkaç yıldır devam ediyor" denildi.

nato-2.jpg

MOSKOVA ILE GERİLİM

Moskova ve Helsinki arasındaki ilişkiler, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinin ardından bozulmuştu. Finlandiya, on yıllardır sürdürdüğü askeri bağlantısızlığı bırakarak, Nisan 2023'te Batı askeri ittifakı NATO'ya katılmıştı. Finlandiya'nın 1340 kilometre sınır paylaştığı Rusya, hızlı bir şekilde "karşı önlemler" konusunda uyarıda bulunmuştu.

Teklifinin tüm NATO üyeleri tarafından onaylanmasıyla birlikte, Finlandiya'nın komşusu İsveç de şimdi askeri ittifaka 32. üye olarak girmek için formaliteleri tamamlıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar