MİT’in en gizlileri halka açıldı! Bu dinleme cihazlarını daha önce hiç görmediniz

MİT’in en gizlileri halka açıldı! Bu dinleme cihazlarını daha önce hiç görmediniz
Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) 97. kuruluş yılına ithafen hazırlanan "Temas İstanbul" isimli sergi, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) kapılarını açtı.

Sergide MİT'in tarihsel başarıları, zorlu mücadeleleri ve çeşitli operasyonlarda kullanılan ilginç dinleme ve izleme objeleri, belgeler ve dijital içerikler ziyaretçilere sunuldu.

Sergide MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın gençlere teşkilata katılma çağrısı yaptığı hologram mesajı da büyük dikkat çekti.

19 Ocak itibarıyla ziyarete açılan sergi, 11 Şubat tarihine kadar kapılarını açık tutacak.

1.jpg

Milliyet’ten Ceyda Ulukaya’nın haberine göre Küratörlüğünü Zihni Tümer’in üstlendiği sergi, MİT’in 97 yıllık tarihini Vatan, Gelenek, Gelecek ve Gurur başlıkları altında dört farklı kavramsal çerçeveden izliyor.

Zihni Tümer, Ankara'da 2018'de düzenlenen ilk serginin ardından İstanbul'da müze biriminin fikriyle sergiyi tekrar kurguladıklarını belirtti.

Sergide, çağdaş sanatçıların işlerine de yer verildiği vurgulandı.

2-001.jpg

Gizli dinleme ve izleme amaçlı kullanılan pek çok objenin sergilendiği Temas İstanbul sergisinde 2011'de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikametgahında ve resmi ofislerinde bulunan "Böcek" adlı gizli dinleme cihazı, 1967-1989 yılları arasında ele geçirilen ayakkabı topuğuna gizlenmiş telsiz verici ve 1965-1980 yılları arasında kullanılan robot kravat gibi ilginç objeler dikkat çekti.

6.jpg

Sergide ayrıca MİT tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda kullanılan kalem, kol saati, tuğla içine yerleştirilmiş dinleme cihazı ve "Çengil Vakası" olarak bilinen Muzaffer Çengil'in kullanmış olduğu baskül ve diğer ekipmanlar sergilendi.

Aselsan tarafından üretilen ve MİT tarafından kullanılan telsizler de sergide yer aldı.

n.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar