Mimar Sinan inşa etmişti! Hatay'da 450 yıllık külliye yeniden ziyaretçileri ağırlıyor

Mimar Sinan inşa etmişti! Hatay'da 450 yıllık külliye yeniden ziyaretçileri ağırlıyor
Hatay'ın Payas ilçesinde bulunan ve Mimar Sinan tarafından 1574 yılında inşa edilen tarihi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, depremin ardından günlük 2 bin 500 kişiye kadar ev sahipliği yapabilen tarihi bir mekan olarak yeniden turistleri ağırlamaya başladı.

Osmanlı Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1574 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan külliye, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde sağlam kalarak hasarsız bir şekilde atlattı.

Yaklaşık 15 bin metrekarelik bir alana sahip olan külliye, içinde 48 dükkanın yanı sıra hamamlar, medrese ve cami gibi yapıları barındırıyor. Depremlerin ardından evleri hasar gören ve yıkılan afetzedelere sığınma imkanı sağlayan bu külliye, onlara bir yuva oldu.

Günlük 2 bin 500 kişinin konaklayabildiği ve hamam hizmetlerinden faydalanabildiği külliye, afetzedelerin konteynerlere taşınmasının ardından yeniden turizme açıldı. Payas Belediyesi Külliye Sorumlusu Mehmet İsarettin Altan, yaptığı açıklamada, külliyenin 2014 yılında belediyeye devredildikten sonra restore edilerek dükkanların hizmete açıldığını belirtti.

Altan, depremlere kadar bu alanın kentin turizmine önemli katkılar sağladığını aktarırken, 6 Şubat'taki afet sonrasında ise külliyenin depremzedelerin kullanımına açıldığını ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar