Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücrette! Zam gelecek mi? Dikkat çeken açıklama geldi

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücrette! Zam gelecek mi? Dikkat çeken açıklama geldi
Asgari ücret zammı son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından gözler “2022 Temmuz asgari ücret zammı yapılacak mı?” sorusuna çevrildi.

ZAM GELECEK Mİ? GÖZLER ASGARİ ÜCRETTE

Asgari ücret zammıyla ilgili hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamalarda bulunmuştu. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri sonrasında asgari ücret zammı için yeniden beklenti oluştu. Bu sene asgari ücrette bürüt asgari ücrete yüzde 40 oranında artış yapılmıştı. Ama net asgari ücret daha da artmıştı. Asgari ücretten vergi alınmamaya başlanınca net asgari ücretteki artış yüzde 50''ye çıkmıştı.

Asgari ücretin tespit edildiği o tarihte biz enflasyonu yıllık yüzde 21 olarak görüyorduk. Bir ay sonra yüzde 36''ya çıktı. Nisan ayı sonu itibariyle yüzde 70''e tırmanmıştı. Bugün ise 73.50''ye çıkarak son 24 yılın en yüksek seviyesine geldi. Dolayısıyla net asgari ücrete yüzde 50 oranında aratış yapılmış olsa bile asgari ücrete yapılan zam enflasyon karşısında erimiş durumda. Dolayısıyla asgari ücrete de ikinci bir zam - ara zam gündeme gelebilir. Asgari ücret Temmuz zammının geleceğine dair resmi bir açıklama bulunmuyor. Önümüzdeki günlerde konunun netleşmesi bekleniyor.

Habertürk''ün ekonomi yazarlarından Ahmet Kıvanç; asgari ücretle ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.  Asgari ücret konusunda kapının açık bırakıldığını ifade eden Kıvanç, teknik olarak mevzuatın zamma elverdiğini belirtti. Bakanlığın teklifinden sonra Asgari Ücret Tespit Komisyonu''nun toplanıp yeniden asgari ücreti belirleyebileceğinin altını çizen Kıvanç, bu noktada ''İster senelik ister aylık belirlenir. Bunun üst sınırı iki yıldır.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın mensuplarından gelen "Yıl ortasında asgari ücretle ilgili yeni bir gelişme, bir zam olur mu?” sorusuna verdiği yanıt asgari ücret zammı için yeşil ışık olarak nitelendirildi. Erdoğan soruya “Yapılacak görüşmeler neticesinde de yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır" yanıtını verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Temmuz ayında emekçilerin karşılaştıkları enflasyon farkına karşı düzenlemelerin hazırlığını yaptığımızı belirtmek isterim" demişti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı açıklamada, "Asgari ücret ve başka konular dar gelirli vatandaşlarımızı ekonomik olarak korumak hükümetimizin her zaman gündemindedir" ifadesini kullanmıştı. 

Tüm bu açıklamalar net olarak asgari ücrete ikinci zam yapılacağı anlamına gelmese de yeşil ışık olarak algılandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar