Mide kanseri belirtileri nelerdir?

Mide kanseri belirtileri nelerdir?
Midenin iç yüzeyini kaplayan sağlıklı hücrelerin çeşitli nedenlere bağlı olarak kanserli hücrelere dönüşmesi sonucu meydana gelen ölümcül bir hastalıktır ve en sık görülen kanser çeşitlerinden biri olan tüm dünyada rastlanan kanser çeşitlerinin %10’ unu oluşturmaktadır. Erkeklerde, kadınlara göre daha sık oranda görülen mide kanseri, Türkiye’ de akciğer kanserinden sonra ikinci en sık rastlanan kanser türüdür. Oldukça sinsi seyreden ve genellikle hastalığın ilerlemiş evrelerinde bulgu veren kanser çeşitidi

Mide ve bağırsak kanserleri, erken teşhis edilmezse yayılabilen yavaş büyüyen bir kanserdir. Mide kanserinin erken evredeki belirtileri arasında, hazımsızlık veya midede yanma hissi, bulantı, yemekle bile ortaya çıkan şişkinlik hissi, karın veya mide bölgesinde ağrı, açıklanamayan kilo kaybı, yutma güçlüğü kansızlık (Anemi) bulunmaktadır. Kanserin yerleşim yerine göre, midenin son kısmına yerleşmiş ise ileri evre değilse, mideye yerleşmemişse midenin bir kısmını ya da midede kanserin büyüklüğüne göre midenin hepsine cerrahi yöntem uygulanmaktadır.  Mide kanseri belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nedir?

Belirtileri;

Mide kanserinin erken evredeki belirtileri sinirim sistemine bağlı diğer rahatsızlıkların belirtileri ile benzerlik göstermekte olup, bunlarla karışabilir.

En sık görülen belirtiler şunlardır;

Hazımsızlık veya midede yanma hissi

Bulantı

Az miktarda yemekle bile ortaya çıkan şişkinlik hissi

Karın veya mide bölgesinde ağrı

Açıklanamayan kilo kaybı

Yutma Güçlüğü

Kansızlık (Anemi)

Risk faktörleri :

Risk faktörü olarak tanımlanan etmenler, bir hastalığın gelişme olasılığını arttıran etkenlerdir.Ancak burada belirtilmesi gerekn nokta şudur ki; bir kişinin bir veya birden fazla risk faktörüne sahip olması o kişide  mutlaka o kanserin/veya hastalığın gelişeceği anlamına gelmemektedir. Risk faktörlerine sahip olduğu halde hastalık/kanser gelişmeyen insanlar bulunmaktadır.

Mide kanserinin sebebi tam olarak bilinmemekle beraber bu güne kadar yapılan çalışmalarda bulunan risk etkenleri şunlardır:

Midede kronik H.Pylori enfeksiyonu, kronik mide iltihabı gibi uzun süreli bir hastalığın bulunması.

Tütsülenmiş, tuzlanmış, turşuya basılmış veya aşırı tuzlu yiyeceklerden zengin gıdalarla beslenme

İleri Yaş

Sigara içme

Ailede Mide Kanseri öyküsünün bulunması.

Tanı

Mide kanserinde temel tanı aracı üst gastrointestinal endoskopidir. Bu yöntemle mide iç yüzeyi tamamen görülür ve şüpheli alanlardan biyopsi alınarak tanı konulur. Endoskopi ve biyopsi ile mide karsinomlarının %95’den fazlası tanımlanabilir.

Tanı konulduktan sonra hastalığın evresini belirlemek amacıyla farklı tetiklerin yapılması gerekebilir (Ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi veya MR gibi).

Tedavi

Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup, tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Multidisipliner bir çalışma gerektiren bu tedaviler ; radyoterapi, kemoterapi gibi farklı seçenekleri içermektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar