MHP'den hükümete dolar eleştirisi: Alınan önlemi bakın neye benzettiler

MHP'den hükümete dolar eleştirisi: Alınan önlemi bakın neye benzettiler
AKP hükümetinin geçtiğimiz yıllarda doları frenlemek adına devreye soktuğu Kur Korumalı Mevduat'ı (KKM) eleştiren MHP Genel Başkanı Yardımcısı Mevlüt Karakaya, KKM'yi kemoterapi tedavisine benzetirken, bunun başka yerlere ‘zarar verebileceğini’ dile getirdi.

Türkiye''yi ''değersiz TL'' ekonomisi ile yönetmeye başlayan ve dolardaki hızlı yükseliş sonrası birkaç günde KKM''yi açıklayan hükümete önemli bir eleştiri bu kez de ittifak ortağı MHP''den geldi.

KKM’de vade sonunda faiz ya da varsa kur farkı ödeniyor. Bu bütçeye ağır bir yük getirse de seçim öncesi artan döviz talebini dizginlemek isteyen iktidar ilgiyi artırmak için KKM için bir ayda dört yeni düzenleme getirmişti.

''LİRALAŞMANIN PARÇASI'' DEDİ

Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, 29 Mart’ta attığı tweet’te KKM’nin 2022’deki toplam yükünün 181,5 milyar lira olduğunu bildirmişti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Ekonomim’den Maruf Buzcugil ve Hüseyin Gökçe’ye konuştu. KKM’yi ‘kemoterapi tedavisine’ benzeten Karakaya “Tedaviniz başka yerlere zarar verebilir, kemoterapi gibi. Bu da zaman içinde düzelecek” dedi.

Karakaya, KKM’yle ilgili şunları söyledi:

*KKM uygulaması aslında bir liralaşma politikasının parçası. Yani ekonomiyi dolarize olmaktan kurtarıp liraya dönüştürme plan ve projesinin bir alt unsurudur. Muhasebede borç alacak dengesi vardır. Normalde bu tür şeyler bütünlük içinde değerlendirilmelidir. Etki, tepki ve sonuç olarak değerlemeye alırız. Siyasette bu öyle olmuyor. Siz ne tarafı görmek istiyorsanız o tarafı konuşursunuz. KKM’nin bir muhasebe maliyetinden bahsediyorum, net ekonomik kayıp ve kazancından, alternatif maliyetinden bahsetmiyorum.

*KKM’ye ekonominin büyümesine getirdiği katkı yönünden bakmak gerekiyor. Belki enflasyon çok daha yukarı gidecekti, onu önlemesinde katkı var. Kura daha duyarlı bir yapının getireceği maliyetler ne olacaktı?

KEMOTERAPİYE BENZETTİ

*Bu hastanın hayati derecede önemli sıkıntısına müdahale edilir. Tedaviniz başka yerlere zarar verebilir, kemoterapi gibi. Bu da zaman içinde düzelecek. Enflasyondaki aşağı iniş ekonomiye güven duyma açısından önemlidir. Bu ekonominin olmazsa olmazı finansmandan çok daha önemlidir.

*Seçim dönemlerinde yavaşlama olur. Yeni politikalar ne olacak diye merak ederler. Dolayısıyla buradaki uygulanan ekonomi politikalar, KKM’yi sadece uygulama veya maliyet olarak bakmak çok sığ bir bakış olur. 2021’de Türkiye ekonomisi yüzde 11,4 büyüdü. 2022’de yüzde 5,6 ve dünya ortalamalarının üstünde bir büyüme. (DİKEN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar