Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Dr. Onur Akbaş

Dr. Onur Akbaş

HİSBOYU

Merve Dizdar ve kavramsal ıskalama

Merve Dizdar'ın 76. Cannes Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü almasının ardından yaptığı konuşmaya yönelik övgü ve eleştiriler peş peşe geldi. Bizde her toplumsal mesele muhalif kutupların ayağında futbol topuna dönüşünce meselenin arka planı, felsefi hinterlandı, dilsel tarafı kimseyi ilgilendirmez. Zaten bununla ilgilenecek entelektüel derinlik akademyamızda bile yoktur. Zira son zamanlarda bu tür düşünmenin öznesi olacak akademisyenler adrese teslim ilanlarla kadrolara alınır. O yüzden arkadaşlar bu konuda bildiriyi bırakın fikir beyan edecek yeterlilikte midir? Önce bunu sorgulamak gerekir.

Bu hafta YouTube kanalımız Forward TV'de öven veya yeren fark etmez, siyasilerin görüşlerini dikkate almamak suretiyle işin kavramsal tarafını ele almaya çalıştım. Öncelikle Dizdar'ın kullandığı "bölge" kavramını ele alarak Tamer Karadağlı'nın bir aktör olması itibarıyla eleştirilerini de atlamadan bir analize gittim. Tarafsızca meseleyi dil bilim üzerinden okumaya çalıştım. Şimdi bu tartışmaya bu yönden bakış bir yazı dizisi oluşturur. Öncelikle ülke, bölge veya iklim gibi kavramları lise düzeyinde okuyamayanların görüşleri bende muteber değildir. Ancak kavramsal tarafını anlatma adına size sözlük düzeyinde tanımları buraya bırakıp videonun da linkini atarak sizleri bir beyin fırtınasına davet edeyim derim.

TDK sözlüğünde bölge birinci temel anlamı itibarıyla: yönetimsel ve ekonomik birlik, iklim ve bitki özelliklerinin benzerliği, üzerinde yaşayan insanların özdeş soydan gelmiş olmaları gibi yönlerden belirlenmiş olan, sınırları belirtilmiş toprak parçası. Yani buradan siyasi anlamda bir ülke çıkar mı?

Efendim kanal linkimiz ise:

https://youtu.be/2E-E2OO3jgY

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları