Merkez Bankası'nın eski Baş Ekonomisti Hakan Kara esrarengiz trafiği deşifre etti! Seçimden önce kaçırılan 15 milyar doları nasıl buldu

Merkez Bankası'nın eski Baş Ekonomisti Hakan Kara esrarengiz trafiği deşifre etti! Seçimden önce kaçırılan 15 milyar doları nasıl buldu
Merkez Bankası'nın eski Baş Ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, ülkeye girip çıkan para hareketlerine ilişkin dikkat çeken bir iddiada bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eski Baş Ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’ya göre, seçimden önceki üç ayda sistemden çıkan 15 milyar dolar, seçimden sonraki üç ayda fazlasıyla geri döndü. Bu durumun arkasında politik nedenlerin yanı sıra sermaye kontrolü kaygısının da yattığını belirtti.

975191-514620181.jpg

Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bence bu yerli çıkışıydı. Yastık altına ve BIS’e raporlamayan yurt dışı bankalara gitmişti muhtemelen” dedi.

Kara, seçim öncesindeki yerli çıkışın nedenlerini ise şöyle açıkladı:

“Seçim öncesindeki yerli çıkışta politik nedenlerin yanında sermaye kontrolü kaygısı da etkili olmuş olabilir. Seçim sonrasında bu kaygının azalmasıyla birlikte yerli girişi hızlandı.”

47b58186-dolar-kac-tl-oldu-001.jpeg

Kara’nın paylaştığı veriye göre, Türkiye’deki bankacılık sisteminin net döviz pozisyonu 2023 yılının ilk çeyreğinde 15 milyar dolar azalarak 25 milyar dolara geriledi. Ancak ikinci çeyrekte bu rakam 40 milyar dolara yükseldi. Bu da sistemden çıkan paranın seçim sonrasında geri döndüğünü gösteriyor.

hakakn.jpg

"SEÇİM ÖNCESİ KORKUP GİTTİLER"

Öte yandan Ekonomi Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş bugün yayımlanan “Seçim öncesi korkup gittiler, sonucu görünce rahatlayıp döndüler!” başlıklı yazısında ‘net hata noksan’ kalemindeki giriş çıkışlara dikkat çekti.

dolar-ne-kadar-depo-1.webp

Yazısında “Birileri iktidar değişecek ve o paralarının başına bir iş gelecek diye korkup yurt dışına gitmeyi, yani paralarını güvenceye almayı tercih etmiş, sonra da kaygılandıkları gelişme olmayınca güle oynaya geri gelmişlerdir” değerlendirmesinde bulunan Aktaş, “O para illegal yollardan kazanılmış bir para mıdır ki bu gidiş ve geliş yaşanmıştır?” sorusunu sordu. Mayıs seçimleri öncesindeki üç aylık mart-mayıs döneminde toplamda 14,9 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para çıkışı olmuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar