Merkez Bankası'nın 4 gün sonra açıklayacağı faiz kararı ortaya çıktı: Dolar sahiplerinin kaderini belirleyecek!

Merkez Bankası'nın 4 gün sonra açıklayacağı faiz kararı ortaya çıktı: Dolar sahiplerinin kaderini belirleyecek!
28 Mayıs'ın ardından göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, ilk PPK toplantısının ardından "Parasal sıkılaşma süreci başlamıştır" mesajı ile faiz artırımlarının devamının geleceğini belirtirken, 20 Temmuz'da Merkez Bankası'nın vereceği ikinci faiz kararı öncesinde Bloomberg HT, dolar sahiplerini nelerin beklediğini açıkladı.

Mevcut hükümetin seçimleri kazanmasına karşın ekonomi politikalarında 180 derecelik bir dönüşüm sinyali verilirken, yeni dönemin ekonomideki beyni olarak Mehmet Şimşek göreve getirilmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, halef-selef olduğu eski bakan Nureddin Nebati'den görevi devir aldığı törende yapmış olduğu konuşmada "Rasyonel ekonomi politikalarına dönüş" ifadesini kullanmıştı. Piyasalar, Şimşek'in ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın getirilmesiyle, klasik iktisat çizgisine dönüldüğünü düşünürken, 22 Haziran tarihli PPK toplantısından beklentilerin oldukça altında bir faiz artırımı çıkması, dolar/TL paritesindeki yükselişin fitilini ateşlemişti.

500 BAZ PUANLIK ARTIŞ BEKLENİYOR

İlk toplantısında 650 baz puan faiz artırarak politika faizini yüzde 15 seviyesine çıkaran TCMB'nin ikinci sınavı 20 Temmuz Perşembe günü gerçekleşecek. Her PPK öncesi faiz anketi yayınlayan Bloomberg HT, son toplantıda yüzde 25'lik tahmininde büyük bir sapma yaşarken, yeni toplantı için daha realist bir çizgiye yerleşmeyi uygun buldu.

Ekonomi piyasalarında yer alan 21 kurum temsilcisi ile yapılan anketin medyan beklentisine göre Temmuz ayında 500 baz puanlık artışla faizlerin yüzde 20 seviyesine çıkarılacak. Buna karşın katılımcılar arasında en düşük beklenti yüzde 17.5, en yüksek beklenti ise yüzde 21.5 olarak kayıtlara geçti.

Katılımcılar, 22 Haziran tarihinde açıklanan karar sonrası dövizdeki yükselişin bir tekrarını beklemezken, piyasaların 500 baz puanlık artışa göre fiyatlandığını aktardı.

YIL SONU İÇİN FAİZ BEKLENTİSİ YÜZDE 25

Katılımcılar, Aralık ayının sonunda görülecek faiz oranı için ortalama yüzde 25 tahmininde bulunurken, bazı katılımcılar yüzde 30'luk politika faizinin sürpriz olmayacağını aktardı. Dolar sahiplerinin kaderini doğrudan etkileyecek olan Merkez Bankası'nın yeni faiz kararı 20 Temmuz Perşembe günü açıklanacak.

TCMB, Hafize Gaye Erkan yönetimindeki ilk toplantıda politika faizini yüzde 8,50’den yüzde 15 seviyesine çıkarırken para politikasında kademeli geçiş sinyali vermişti.

YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar