Merkez Bankası'ndan kritik hamle! Dolar ve altını olanlar hayrete düştü

Merkez Bankası'ndan kritik hamle! Dolar ve altını olanlar hayrete düştü
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının ilk çeyreğinde gün aşırı döviz hesaplarına yönelik yeni kararlar vermeye devam ediyor. 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerden önce çeşitli kısıtlamalar ile döviz ve altın sahiplerini sınırlayan Merkez Bankası, şimdi de 'yastık altı' dolar, euro ve altın varlıkların TL mevduat oranlarında hesaplanmasına son verdi. 

HABER MERKEZİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği yazı ile 28 Mart itibariyle Türk Lirası mevduat oranlarının hesaplanmasında ''yastık altından gelen'' döviz ve altınların dikkate alınmayacağına karar verdi.

MEVDUAT'' TAKTİKLERİ YASAKLANIYOR

Bilindiği üzere bankalar, TCMB tarafından belirlenen TL mevduat oranını yakalayamamaları halinde, birçok yaptırım ve ceza ile karşı karşıya kalıyorlar. Geçmişte bu engeli Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile aşmaya çalışan bankalar, söz konusu hesaplara yönelik prim uygulamasının kaldırılmasıyla şoke olmuştu. Türkiye''de yaşanan ekonomik belirsizlikler nedeniyle, mevduatlarını döviz türündne saklama eğilimi gösteren bankaların ensesinde adeta boza pişirin TCMB, halk arasında ''yastık altı'' olarak bilinen altın ve döviz için de yeni bir kısıtlama kararı aldı. 

Bankalara gönderilen yazıda, 28 Mart itibariyle bu tür birikimlerin, geçmişte olduğu gibi TL mevduat oranlarına yansıtılamayacağı aktarılırken, bankacılık kaynakları alınan kararın ardından yaşanan memnuniyetsizliği finans piyasalarına şimdiden duyurmaya başladı.  Bankacılık sektöründen yetkililerin aktardığı bilgilere göre TCMB tarafından bankalara gönderilen talimatta, "Ayrıca deprem felaketi sonrası bankalara yönelen yastık altındaki yabancı para cinsinden birikimlerin ekonomiye kazandırılmasının hızlandırılmasını sağlamak amacıyla bankaya dışardan gelen efektif ve fiziki altın girişi sonrası açılan yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonlarının 28 Mart 2023 tarihinden itibaren Türk lirası payı hesaplamasında dikkate alınmamasına karar verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

KREDİ ALMAK GİDEREK ZORLAŞIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, hayata geçirdiği düzenleme ile bankaların müşterilerine sunduğu kredilerde ve aldıkları mevduat tutarlarında, verilen tutar ile doğru orantılı olarak Hazine tahvili, diğer bir deyişle menkul kıymet tutmaları şart. Bireysel ihtiyaç kredilerinde dahi örtülü bir faiz sınırına gidilmesinin ardından alınan bu karar, ekonomistlere göre halihazırda ihtiyaç kredilerinde yaşanan sıkıntıyı bir üst konuma taşıyacak.  Talimata göre buna ek olarak krediler için belirlenecek menkul kıymet tesisine esas tutarın belirlenmesinde, tüzel kişilerin yanı sıra gerçek kişilerin dönüşüm hesapları da dikkate alınacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar