Meksika’da yolsuzluk operasyonu!

Meksika’da yolsuzluk operasyonu!
Devlet petrol şirketinin eski yöneticisi hakkında yakalama emri çıkarıldı.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador geçen yılki seçimlerdeki zaferini büyük oranda yolsuzluk karşıtı söylemine borçlu.

Önceki Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’nun skandallarla dolu döneminden yorgun Meksikalılar, sürekli “iktidardaki mafyaları” eleştiren Lopez Obrador’da bir umut ışığı görmüştü.

Fakat görevdeki ilk ayları kimi destekçileri tarafından bir hayalkırıklığı olarak görülen Lopez Obrador, ülkenin yolsuzluğa bulaşmış önemli siyasi elitlerinden hesap sormak için kolları sıvadı.

Meksika devlet ajansı NOTIMEX’e göre Meksika hükümeti, devlet petrol şirketi PEMEX’in eski yöneticisi Emilio Lozoya hakkında yakalama emri çıkardı. Karar, Lozoya ve ülkenin en büyük metal şirketlerinden AHMSA’nın banka hesaplarının yolsuzluk sebebiyle dondurulmasından bir gün sonra geldi.

AHMSA Yönetim Kurulu Başkanı Alonso Ancira ise dün (28 Mayıs) Interpol tarafından İspanya’da gözaltına alındı.

Operasyonlar hakkında yapılmış henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.

Tutuklanma haberleri çıkmadan önce Lozoya’nın avukatı “Eğer yasal temeli olmayan yanlış şeyler yaparlarsa, kendimizi hukuk ile savunacağız” dedi. AHMSA’dan gelen açıklamada ise yapılanların “tamamen yasadışı” olduğunu söylenerek Mali İstihbarat Biriminin “savcı ve hakim gibi davrandığını” öne sürüldü.

YEREL YÖNETİM YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE KARARLI

Lozoya’nın tutuklanmasına karar verilmesi önemli bir gelişme olarak görülüyor; zira PEMEZ, Brezilya’nın resmi petrol şirketi Odebrecht’ten sonra Latin Amerika’nın en büyük ikinci şirketi. Lozoya aynı zamanda eski Devlet Başkanı Peña Nieto’ya yakın isimlerden.

Mali İstihbarat Birimi yöneticisi Santiago Nieto Twitter hesabında “Meksika hükümetinin yolsuzluk ve cezasız kalma karşısında sıfır tolerans uyguladığını” söyleyerek banka hesaplarının dondurulmasını “‘yeni’ Finans Bakanlığı’nın hukuk devleti çerçevesinde adaleti sağlama çabasında olduğunu’ belirtti.

Santiago Nieto 2017’de Lozoya’nın yolsuzluklarını araştırırken eski Devlet Başkanı Peña Nieto tarafından aniden işten çıkarılmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar