Medeniyete ihanet! Binlerce yıllık tarih nasıl yok edilir

Medeniyete ihanet! Binlerce yıllık tarih nasıl yok edilir
Baraj yapılacağı gerekçesiyle betona dönüştürülen Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'in son hali yürekleri burktu. Bölgenin eski ve yeni halini sosyal medyadan paylaşan gezgin Hasan Söylemez, "Böyle bir tarih ve kültür katliamıyla karşılaşmak dehşet verici. Yüreğim sızlıyor" ifadelerini kullandı.

Batman’ın tarihi antik ilçesi Hasankeyf’in son hali yürek burktu. Yapılan çalışmalarla betona dönüştürülen Hasankeyf’in son halini Hasan Söylemez Twitter hesabından paylaştı. 

Yıllar önce insanların Hasankeyf yok olmasın diye pek çok imza kampanyası yapılmış, protestolar düzenlenmişti. Megastar Tarkan’da Hasankeyf için şarkılar yazmış ve uzun uğraşlar vermişti. Ancak 12 bin yıllık Hasankeyf, Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalmıştı.

Yapılan baraj nedeniyle hem dünyanın en verimli toprakları hemde dünya mirası, turizmin can damarı 12 bin yıllık tarih sular altında kaldı. Kalan görüntüyü turizme kazandırmak için ise yapılan çalışmalar son buldu. 

"BÖYLE BİR TARİH VE KÜLTÜR KATLİAMI İLE KARŞILAŞMAK DEHŞET VERİCİ"

Twitter’da Hasankeyf’in son halini paylaşan gezgin Hasan Söylemez “Şu an Hasankeyf’teyim, böyle bir tarih ve kültür katliamıyla karşılaşmak dehşet verici. Eski halini defalarca dolaşmıştım. Alttaki fotoğrafı da az önce çektim, yüreğim sızlıyor.” ifadelerini kullanarak Hasankeyf’in son halinin görüntülerini paylaştı.

Hasankeyf’in yüzde 80’i Güney Doğu Anadolu GAP projesi kapsamında yapılan Ilısu barajı nedeniyle sular altın kalmış kalan yüzde 20’lik bölüm ise turizme kazandırılmak için çalışmalara başlanmıştı. Hasankeyf’in bu son hali ise tepki topladı.

İşte Hasankeyf'in önceki ve sonraki hali:

haan-soylemez.jpg

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar