Meclis Dışişleri Komisyonu İsveç’in NATO üyeliği için toplandı

Meclis Dışişleri Komisyonu İsveç’in NATO üyeliği için toplandı
TBMM Dışişleri Komisyonu İsveç'in, NATO'ya katımına ilişkin protokolü görüşmek için toplandı.

Meclis Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO'ya kabul protokolünün görüşüleceği toplantısı başladı. Komisyonda, uluslararası anlaşmaların uygunluğuna ilişkin 10 kanun teklifi ele alırken, İsveç'in NATO üyeliği konusu gündemin 10. sırasında yer alıyor.

AKP’li kaynakları, komisyonda olumlu bir atmosferin hakim olduğunu ve teklifin komisyondan geçmesini beklediklerini belirtti. Ancak teklifin Meclis Genel Kurulu'nda oylanabilmesi için komisyonda kabul edilmesi gerekiyor.

Öte yandan, teklifin Genel Kurul'a ne zaman geleceği konusunda net bir bilgi olmadığını dile getiren AKP yetkilileri, sürecin İsveç'in izleyeceği adımlara ve ABD'nin F16'lar konusundaki tutumuna göre şekilleneceğini vurguluyor.

Komisyon içerisinde bulunan MHP'li üyelerin teklife olumlu yaklaştıkları ve teklifin komisyondan geçmesinin beklendiği belirtiliyor.

Toplantının açılışında konuşan Komisyon Başkanı Fuat Oktay, İsveç'in son aylarda attığı adımların memnuniyet verici olduğunu söyledi. Oktay, İsveç'in anayasa ve yasal değişikliklerini uygulamaya koymasının zaman aldığını ve bu değişikliklerin özellikle terörle mücadelede somut sonuçlarını göremediklerini ifade etti.

Ayrıca, hükümetin İsveç'in attığı adımlar ve verdiği taahhütler konusunda yeterince ikna edici olduğunu aktaran Oktay, konunun Meclis gündemine alındığını belirterek, "Komisyon ve TBMM olarak bu konuda kendi değerlendirmelerimizi yapmaktayız. Değerlendirmelerimizin sonucunu buradaki görüşmelerimiz belirleyecek" dedi.

İsveç'in NATO üyeliği konusu son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşmede gündeme gelmişti. Erdoğan, Biden'ın kendisine "F16 modernizasyonuna ilişkin onay süreci ile İsveç üyeliği sürecini eş zamanlı yürütmeyi" teklif ettiğini belirtmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar