McDonalds'ın bilançosuna Gazze etkisi

McDonalds'ın bilançosuna Gazze etkisi
McDonald's, 2023'ün dördüncü çeyreğine ait mali bilançosunu kamuoyu ile paylaştı.

McDonald's, yaptığı açıklamada, geçen yılın son çeyreğinde elde ettiği gelirin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak 6,41 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Ancak, bu rakamın piyasa beklentisinin bir miktar altında kaldığı ifade edildi. Bloomberg'in haberine göre McDonald's'ın geliri, piyasa beklentisi olan 6,45 milyar doların altında gerçekleşti.

Şirketin açıklamasında, Orta Doğu'daki satışların bölgedeki savaştan etkilendiği vurgulanarak, McDonald's'ın bölgedeki işletmelerinin çoğunun dahil olduğu "Uluslararası Kalkınma Lisanslı Piyasalar" segmentinde satışların geçen yılın son çeyreğinde sadece yüzde 0,7 arttığı kaydedildi.

McDonald's'ın net kârının ise geçen yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 artışla 2,04 milyar dolara çıktığı belirtildi. Hisse başına net kârın ise 2,80 dolar olduğu açıklamada yer aldı. ABD'li restoran zincirinin net karı 2022'nin dördüncü çeyreğinde 1,9 milyar dolar, hisse başına net karı da 2,59 dolar olarak kaydedilmişti.

McDonald's CEO'su Chris Kempczinski, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Orta Doğu'da ve diğer pazarlarda yaşananlar nedeniyle şirketin etkilendiğini ve yanlış bilgilerle karşılaşmanın şirketi anlamlı ölçüde etkilediğini ifade etmişti.

Dünya genelinde bazı markaların İsrail'e destek açıklamaları nedeniyle boykot edildiği bir dönemde McDonald's, İsrail'deki askerlere bedava yemek sağlama açıklamasıyla tepki toplamıştı. McDonald's Türkiye ise Gazze'deki savaş mağdurlarına 1 milyon dolarlık insani yardım taahhüdünde bulunmuştu.

ABD merkezli kahve zinciri Starbucks da benzer şekilde, Orta Doğu'daki mağazalardaki satışların olumsuz etkilenmesi nedeniyle yıllık satış tahminini düşürmüştü. Starbucks'ın 31 Aralık 2023'te sona eren çeyrekte gelirinin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak 9,4 milyar dolara çıktığı bildirilmişti. Ancak, Starbucks'ın geliri, piyasa beklentisi olan 9,59 milyar doların altında kalmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar