Mastercard’ın CBDC deneyinde NFT detayı dikkat çekti

Mastercard’ın CBDC deneyinde NFT detayı dikkat çekti
Mastercard “sarılmış (wrapped) CBDC” deneyinin başarıyla sonuçlandığını açıkladı. Deney, CBDC’lerin Ethereum gibi blokzincirlerinde NFT satın almak için sarılabileceğini gösterdi.

Mastercard, sarılmış Bitcoin (wBTC) ve sarılmış Ether’e (wETH) benzer şekilde, merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) farklı blokzincirlerine sarılmasını içeren bir denemeyi tamamladı.

Ekim 12’de yapılan duyuruya göre, deneme Avustralya Merkez Bankası (RBA) ve ülkenin Dijital Finans Kooperatif Araştırma Merkezi CBDC ile birlikte Cuscal ve Mintable’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Mastercard, çözümün bir CBDC sahibinin canlı bir ortamda Ethereum’da listelenen bir NFT satın almasına izin verdiğini söyledi. Ödeme işlemcisi, “Süreç, RBA’nın pilot CBDC platformunda gerekli miktarda pilot CBDC’yi ‘kilitledi’ ve Ethereum’da eşdeğer miktarda sarılmış pilot CBDC tokenleri bastı.” ifadelerini kullanarak şu sözleri kaydetti:

“Test işleminin bir ön koşulu, hem alıcı hem de satıcının Ethereum cüzdanlarının yanı sıra NFT pazar yeri akıllı sözleşmesinin platformda ‘izin listesinde’ olmasıydı. Sarılı pilot CBDC’nin diğer tüm transferleri engellenirken, platformun halka açık blokzincirlerinde bile kontrolleri uygulama becerisini başarıyla gösterdi.”

Söz konusu çözüm, Mastercard’ın Haziran 2023’te tanıtılan ve ödeme teknolojisini blokzincirleriyle entegre eden Multi Token Network’ünü kullandı. Mintable CEO’su ve kurucusu Zack Burcks ise, “Mastercard ile birlikte, dijital para birimleri ve NFT’lerin kolayca bağlanabileceği, dolandırıcılık ve hırsızlığı potansiyel olarak ortadan kaldıracak, belge ve kayıt kaybını sona erdirecek ve ticaret için yeni olasılıkları ortaya çıkaracak bir kullanım durumu belirledik.” dedi.

RBA daha önce Avustralya doları cinsinden bir CBDC’nin finans sektöründe fiat para ile ikame edilemeyecek karmaşık ödeme düzenlemelerine ve yeniliklere olanak sağlayabileceğini belirtmişti. Ancak merkez bankası, faydaları değerlendirmek için “daha fazla araştırma” yapılması gerektiğini de kaydetti. (Cointelegraph)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar