Mahfi Eğilmez'den faiz kararına ilk yorum: Yapılması gerekeni anlattı

Mahfi Eğilmez'den faiz kararına ilk yorum: Yapılması gerekeni anlattı
Hükümet, ağustos ayına ilişkin açıkladığı faiz kararında beklentilere uygun biçimde yüksek bir faiz artışı yaparken, ekonomistler olay hakkında ilk yorumlarını yaptı. İşte Mahfi Eğilmez'in yeni karara tepkisi.

Seçimlerin geride kalmasının ardından hızla faiz artıran hükümet, ağustos ayı faiz kararları ile herkesi şaşırttı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

MB politika faizinin % 25'e yükseltilmesi, faiz hala enflasyonun çok altında olsa da, insanlarda doğru politikalara dönüş umudu yarattığı için kurda gerilemeye yol açtı. Yeterli olmasa da olumlu bir adım. Yapısal reformlarla desteklenmesi gerekir.

Ağustos toplantısı yeni başkan yardımcıları Cevdet Akçay, Hatice Karahan ve Fatih Karahan’ın katıldığı ilk PPK toplantısı olarak da kayda geçti. Merkez Bankası en son 2018 döneminde faizi yüzde 24’e çıkarmıştı. Bu kararla faiz rekor seviyeye yükseldi. Kararın ardından dolar yüzde 2’ye yakın düşüş kaydetti. Sabah saatlerinde 27,20 lirasında fiyatlanan dolar 26,71 liraya geriledi.

Ekonomist Emre Alkin, “Merkez vurdu gol oldu…” yorumunu yaptı. Bir paylaşım daha yapan Alkin, “Baktın olmuyor, bakmayacaksın. Yapacaksın. Şimdi sıra bankalarda.” dedi.

Uğur Gürses ise şöyle dedi:

Merkez Bankası’nın yeni atanan üyeleri işlerini yapma niyetini ortaya koymuş. Eski metinlerdeki palavra kısımlar tamamen atılmış. Ancak ‘bu yıl gitti, gelecek yıla odaklandık’ demişler “enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar