Bir ekmeğin bazı şehirlerde 5 liraya yükseldiği Türkiye'de madeni paralar ile alışveriş yapmak neredeyse imkansız bir duruma geldi. Yaşanan bu gelişme üzerine bazı hurdacılar madeni paraları toplayıp eritme yoluna giderken, piyasada madeni para sorunu baş gösterdi.
Ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabından piyasada madeni para sıkıntısı olduğuna dair duyumlar aldığını, paraların eritilip hurdaya çevriliyor olabileceğini, Darphane'nin konuyu incelemesi gerektiğini söyledi.
''KONUNUN ARAŞTIRILMASI GEREK''
Eğilmez paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Bazı iş sahipleri piyasada madeni para sıkıntısı olduğunu iletiyorlar ve madeni paraların eritilip hurdaya gitmiş olup olmadığını soruyorlar. Gresham Kanunu, çok yüksek enflasyon sonucu 500 yıl sonra tekrar ortaya çıkmış olabilir mi? Darphanenin bu konuyu araştırması gerekir."
Eğilmez'in paylaşımında geçen Gresham Kanunu adını, Kraliçe I. Elizabeth'in mali danışmanı olan Sir Thomas Gresham'dan alıyor. Kanun, "kötü para iyi parayı kovar" şeklinde özetleniyor. Buna göre, nispi yüz değerleri nispi külçe içeriğinden farklı olan iki madeni para dolaşımdaysa, madeni para eritilmek üzere dolaşımdan çıkarılır
Merkez Bankası'nın piyasaya sürdüğü Türk lirası miktarı belli oldu
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.