Mahfi Eğilmez'den bomba analiz! TL'den dövize kaçış...

Mahfi Eğilmez'den bomba analiz! TL'den dövize kaçış...
İktisat uzmanı Mahfi Eğilmez son günlerde dolar kurunda yaşananları ve vatandaşın neden Türk Lirası’ndan dövize kaçtığını anlatan bir yazı kaleme aldı.

Dolar kurunda iki gündür yaşanan sert hareketleri kendi sayfasında yorumlayan Mahfi Eğilmez bu yükseliş için Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu hedef gösterdi. Kendi adını taşıyan internet sitesinde zaman zaman Türkiye ve dünya ekonomisini yorumlayıp güncel konular hakkında bilgiler paylaşan eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez son olarak dolar kurunda yaşanan yükselmeyi analiz etti. Son iki gündür vatandaşın yoğun bir şekilde Türk Lirası’ndan kaçıp dövize yöneldiğini gören Mahfi Eğilmez, dolardaki yükselişe Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyon açıklamasının neden olduğunu belirtti.

NE OLDU BU DOLARA?

Mahfi Eğilmez yazısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun “ "Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır. Özellikle salgının getirdiği olağanüstü koşullar, enflasyonun kısa vadeli oynaklıklardan arındırılmış ana eğilimini ölçmeye yarayan çekirdek enflasyon göstergelerinin önemini artırmakta." cümlelerine dikkat çekti.

"TL'NİN DEĞER KAYBETMESİ DOĞALDIR"

Kavcıoğlu’nun Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki konuşmasını okuyucularına aktaran Mahfi Eğilmez “Ne Oldu Yine Bu Dolara?” başlığı altında merak edilen soruya cevap verdi. Kavcıoğlu’nun açıklamalarından sonra Merkez Bankasının bundan böyle enflasyon hedeflemesini çekirdek enflasyonu temel alarak yapacağı şeklinde anlaşılsaydı Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmeyeceğini öne süren Eğilmez “Merkez Bankası Başkanı bu açıklamayla önümüzdeki dönemde yüzde 19 olan politika faizini yüzde 19,25 olan TÜFE’ye göre değil de yüzde 16,76 olan çekirdek enflasyona göre ayarlayacağını kastetmişse ya da böyle anlaşılmışsa piyasanın faiz indiriminin kurları yükselteceği düşüncesiyle dövize yönelmesi ve TL’nin değer kaybetmesi doğaldır" ifadelerini kullandı. 

Kurlara bakıldığı zaman Kavcıoğlu’nun açıklamalarını piyasanın Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapılacağı şeklinde yorumladığını belirten Eğilmez, yazısının sonunda, Merkez Bankası Başkanı’nı amaç bu değilse yeni bir açıklaması konusunda uyarıda bulundu.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar