Mahfi Eğilmez açıkladı: Faizler artmasına rağmen dolar kuru neden düşmüyor?

Mahfi Eğilmez açıkladı: Faizler artmasına rağmen dolar kuru neden düşmüyor?
İktisat uzmanı ve ekonomi yazarı Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), peş peşe aldığı faiz artırım kararlarına rağmen dolar kurunun neden yükselmeye devam ettiğini açıkladı. "Faiz Politikasından Niçin Sonuç Alamıyoruz?" başlıklı yazısında Eğilmez, ilerleyen aylarda yapılması muhtemel hamlelere dikkat çekti.

Türkiye'nin son yıllarda yürüttüğü ekonomi modelinden 180 derecelik dönüş yapılırken, göreve başlayan yeni ekonomi kadroları ölçülü bir normalleşme sürecine başlamıştı.

Ekonomide yeni patron olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dikkat çekerken, Türk lirasının değerini korumayı hedefleyen para politikalarını yönetmek içinse TCMB Başkanlığına Hafize Gaye Erkan atanmıştı.

Haziran ayı ile başlayan faiz artırım serisi, 4 ayın sonunda yüzde 8.5'dan 30'a ulaşmasına karşın, Türkiye'de senelik enflasyonun Eylül ayı bitmeden yüzde 60 seviyelerini aşmış olması, alınan faiz kararlarını bir noktada anlamsız kılmaya devam ediyor.

Ekonomi yazarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, internet sitesinde kaleme aldığı yazı ile "Faiz Politikasından Niçin Sonuç Alamıyoruz?" sorusuna yanıt verdi.

İşte Eğilmez'in yazısından öne çıkanlar...

"2008 yılında başlayan küresel krizin yarattığı resesyon ortamından uzaklaşabilmek için gelişmiş ülkelerin uygulamaya yöneldiği düşük faiz ve parasal genişleme politikası 2021’den başlayarak enflasyonist baskıların artmasına yol açtı. 2008’i izleyen yıllarda gelişmiş ülkeler, paralarının rezerv para olmasının verdiği avantajı kullanarak bastıkları paraları, yatırım fonları aracılığıyla dünyada daha yüksek getiri veren gelişme yolundaki ülkelere yollamışlar, böylece enflasyonu oralara yaymışlardı. Ne var ki gelişmiş ekonomilerde enflasyonda farklı nedenlerle artış ortaya çıkınca faizler de yükseldi ve fonlar, kazanç/risk karşılaştırmasını risk ağırlıklı yapmaya yönelerek, gelişmekte olan ülkelere yolladıkları paraları yavaş yavaş geri çekmeye başladı. Bu dönüşlerle birlikte gelişmiş ülkelerde piyasaya daha fazla para çıkmaya başladı ve sonuçta para arzındaki bu artışlar mal fiyatlarında arz kaynaklı bazı artışlarla da birleşince enflasyonist baskı iyice yükseldi. Enflasyondaki artış gelişmiş ülkelerden ABD, Euro Bölgesi, Birleşik Krallık’ta merkez bankalarının faiz artırımlarına yol açtı. Gelişmiş ülkelerden yalnızca Japonya, uzun yıllardır enflasyon görmediği için, eksi faizle devam etme kararından vazgeçmedi.

Benzer bir yaklaşımı gelişmekte olan ülkeler de gösterdi ve merkez bankaları yükselen enflasyona karşı faiz artırımına gittiler. Bunlar arasında Rusya, Brezilya, Endonezya, Hindistan gibi önemli ülkeler başı çekti.

Türkiye’de merkez bankası, bu dönemde istikrarsız bir faiz politikası izledi: Kimi zaman faizin enflasyonun nedeni olduğu iddiasıyla enflasyonun yükselmesine aldırmayarak faizi düşürdü, kimi zaman tam tersini söyleyerek faizi yükseltti. TCMB’nin 2018 yılından bu yana faiz kararlarını ve Cumhurbaşkanı’nın faizle ilgili o dönemlerde söylediği sözleri içeren Reuters tarafından düzenlenmiş şemayı aşağıda paylaşıyorum.

mahfi1.png

Şema, faiz politikası uygulamasının ve kararların ardındaki düşüncelerin ne kadar istikrarsız olduğunu net bir biçimde ortaya koyuyor.

Faiz politikasının enflasyonu düşürmekte başarısız olmasının ilk nedeni bu istikrarsızlıktır. İkinci nedeni faizi enflasyon kadar artıramama olgusudur. Eğer tedrici faiz artışları yapısal reformlarla desteklenmiş olsaydı enflasyonla mücadele için yeterli olabilirdi ama böyle bir destek olmaksızın tek başına faiz artırımıyla yola devam edilecekse bu artışın enflasyondan az olmaması gerekir.

Amaç “faizi artırdık, bakın işte o da enflasyona çare olamadı” demekse onu bilemeyiz.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar