Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Madalyalar -1-

Konumuz her zaman engelliler olduğundan, bu haftaki yazımızda millî sporcularımız yani doğru tabiri ile Paralimpik Sporcularımızın''ın başarılarından bahsedeceğiz. Madalyalar başlıklı yazımız toplamda 6 bölümden oluşuyor. Bazı haftalarda güncel sorunlardan da konuşmaya devam edeceğiz.

Normal sporcular sözleşmeden sonra yan gelip yatarken, engelli sporcular bu imkansızlıklara ve zorluklara rağmen bu kadar çok madalyayı nasıl kazanıyor? Acaba yan gelenlerin imkanları, engelli sporcularda olsa neler yaparlar?

Spor camiasında asıl konuşulup tartışılması gereken konu bu olmalı! Her hafta sonları TV'' de ne kadar Futbol programı yapılıyorsa, bir o kadar engelliler ile ilgili programlar neden yapılmıyor? Futbola ayrılan milyon dolarlık bütçeler neden engellilere ayrılmıyor? Madalyaların sayımında zorluk çekilmemesi açısından altlarını çiziyorum.

Rusya ile Ukrayna arasındaki yaşanan olumsuzluktan dolayı Şubat 2022 ayı içerisinde komitelerden şu şekilde bir açıklama geldi, Pekin 2022 Paralimpik Kış Oyunları öncesinde Rusya''nın Olimpiyat Ateşkesi''ni ihlal etmesini kınayan Uluslararası Olimpiyat Komitesi''ne (IOC), Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) de katıldı. Olumsuzluklara rağmen Şubat 2022''den sonra oyunlar hız kesmeden başladı;

20-27 Şubat 2022 tarihlerinde Dubai''de düzenlenen Para Okçuluk Dünya Şampiyonasına 40 ülkeden 200 sporcunun katıldığı Para Okçuluk Dünya Şampiyonası''nda madalya alan ülkeler arasında Türkiye 2. sırada yer aldı ve Para Okçularımız Dünya Kupasında 3 Altın ve 3 Gümüş, toplamda 6 madalya kazanarak şampiyonayı tamamladı.

W1 erkek bireysel altın madalya - Yiğit Caner Aydın

W1 erkek bireysel gümüş madalya - Nihat Türkmenoğlu

W1 kadın bireysel gümüş madalya - Nil Mısır

W1 kadın çiftler takım gümüş madalya - Nil Mısır ve Fatma Danabaş

W1 erkek takım çiftler altın madalya -Yiğit Caner Aydın ve Nihat Türkmenoğlu

Makaralı Yay Kadın çiftler Altın Madalya - Sevgi Yorulmaz ve Öznur Cüre

28 Şubat 2022 tarihinde Uluslararası Tekerlekli Sandalye ve Ampute Sporları Federasyonu (IWAS) 2-9 Ekim tarihleri ​​arasında yapılması planlanan IWAS Dünya Oyunları 2022''nin Rusya''nın Soçi kentinden çekileceğini ve alternatif bir ülkede yapılacağını duyurdu.

IWAS Başkanı Rudi Van Den Abeele şunları söyledi: "Diğer pek çok kişi gibi IWAS, Rusya''da büyük bir uluslararası spor etkinliğine ev sahipliği yapmanın şu anda imkansız olduğunu düşünüyor. Üyelerimizin görüşleri ve ev sahibi ülkenin tüm sporculara kendilerini gösterebileceği platformunun verileceği güvenli bir etkinlik düzenleme yeteneği bizim için çok önemli."

"Tüm sporculara ve üyelerimize, IWAS 2022 Dünya Oyunları''nın, hepimizin bir spor festivali için bir araya geleceğimiz olağanüstü bir yarışma olacağına dair güvence vermek istiyorum." dedi. Portekiz''in Vila Real de Santo Antonio kentinde düzenlenen 2017 Oyunlarının yeri ve tesisleri ile ilgili olarak, yerleri ve tarihleri ​​Kasım 2022 olarak belirlenen ve yeniden konumlandırılan Oyunlar için görüşmeler devam etmektedir. 8 Mart''ta yapılması planlanan bir IWAS Yönetim Kurulu toplantısının ardından, ayrıntılar Oyunlar ve spor programı hakkında nihai hale getirilecek.

Mart 2022 ayı başında şu gelişmeler yaşandı ; Rusya ve Belarus Sporcuları Pekin kış oyunlarından Men edildi. Birden fazla Ulusal Paralimpik Komite, takım ve sporcu artık rekabet etmemekle tehdit ederek Pekin 2022 Paralimpik Kış Oyunları''nın uygulanabilirliğini tehlikeye atıyor. Sporcu köylerinde durum giderek tırmanmakta ve sporcuların güvenliğinin sağlanması savunulamaz hale gelmektedir. Özel olarak toplanan bir toplantının ardından, Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Yönetim Kurulu, Pekin 2022 Paralimpik Kış Oyunları için Rusya ve Belarus Paralimpik Komiteleri''nden sporcu girişlerini reddetmeye karar verdi. IPC Başkanı Andrew Parsons şunları söyledi: "IPC''de spor ve siyasetin karışmaması gerektiğine çok inanıyoruz. Bununla birlikte, kendi hatası olmaksızın, savaş artık bu Oyunlara geldi ve perde arkasında birçok Hükümet aziz etkinliğimiz üzerinde bir etkiye sahip. Yönetim Kurulu üyeleri olarak bir sorumluluk ve görev olan bunu son derece ciddiye alıyoruz. "Dün kararımızı alırken Paralimpik Hareketin uzun vadeli sağlığına ve hayatta kalmasına bakıyorduk. Hareketi bugünkü haline getiren ilke ve değerlerden şiddetle gurur duyuyoruz'''' dedi. Sonrasında, bunca zorluklara rağmen Kış oyunları gerçekleşti. Bu arada şunu da hatırlatalım, Türkiye ''den kış Paralimpik oyunları için hiçbir sporcumuz katılmaya hak kazanamadığı için temsil etmemiştir.

13-19 Mart 2022 tarihlerinde, Norveç-Hamar''da gerçekleşen, Hamar 2022 Para Atıcılık Havalı Silahlar 10m Avrupa Şampiyonası''na katılan sporcularımız, ülkelerine çeşitli dallarda aldıkları madalyalar ile döndüler.

Havalı Tabanca SH1 kategorisinde Aysel Özgan, 231.5 puan ile Gümüş madalya alırken,

210.4 puan ile Ayşegül Pehlivanlar Bronz madalyanın sahibi oldu.

10m Havalı Tabanca SH1 erkekler kategorisinde; Taha Yasin Küsmüş, Murat Oğuz ve Cevat Karagöl topladıkları 1652 puan ile takım halinde 3. olarak Bronz madalya kazandılar.

Suzan Çevik ve Erhan Coşkuner, Havalı Tüfek ayakta karışık takım kategorisinde Bronz madalya kazandılar.

SH1 10m Havalı Tüfek yatarak karışık R3 atışlarında sporcumuz Erhan Coşkuner, 232.0 puan ile Bronz madalyanın sahibi oldu.

SH1 10m karışık takımlar Havalı Tabanca 10m finalinde sporcularımız Cevat Karagöl ve Ayşegül Pehlivanlar Altın madalya - Aysel Özgan ve Murat Oğuz ise Gümüş madalya kazandılar. Sporcularımız 2 Gümüş, 4 Bronz ile toplamda 6 madalya sahibi olmuşlardır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları