Kybele Heykeli 60 yıl sonra Türkiye'ye getirilecek

Kybele Heykeli  60 yıl sonra Türkiye'ye getirilecek
Türkiye'den kaçak yollarla İsrail'e götürüldükten sonra ABD'de bir müzayede evinde satılmak istenen Anadolu topraklarına ait 1700 yıllık ana tanrıça 'Kybele Heykeli', 12 Aralık'ta İstanbul'da olacak.

O tarihi eser Türkiye'ye getirilecek

Türkiye'den kaçak yollarla İsrail'e götürülen Roma dönemine ait Anadolu topraklarına ait 1700 yıllık ana tanrıça 'Kybele Heykeli', burada bir İsrail vatandaşı tarafından satın alınıp, 2016 yılında ABD'ye götürülmek istenince durum ortaya çıktı. İsrail makamları, eserin Anadolu kökenli olduğunun bildirilmesi üzerine, Türkiye'ye eserin fotoğraflarını gönderdi.

AFYONKARAHİSAR'DA YOL ÇALIŞMASINDA BULUNDU
Bu sırada Türkiye'de, eserin Anadolu'ya ait olduğunu kanıtlamaya yönelik çalışmalar sürdü. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda heykelin, 1964 yılında Afyonkarahisar’da yapılan bir yol çalışmasında bulunan ve kent müzesinde sergilenen 'Kovalık Eserleri'ne tipolojik benzerliği saptandı. Afyonkarahisar Müzesi Müdürlüğünce, eserlerin bulunduğu düşünülen bölgede 1960-1970’li yıllarda yaşayan kişilerin bilgisine başvuruldu. Bu kişiler, kültür varlığı kaçakçılığı yaptığı belirlenen bir kişinin 1960’lı yıllarda bölgede bulunduğunu ve köylerinde kaçak kazı yapan bir kişiden kültür varlığı satın aldığını belirtti.

12 ARALIK'TA İSTANBUL'DA
Türkiye’nin hızlı ve titiz takibi sonucunda Amerika’da dava görülmeye başlanmadan eser sahibi, heykeli uzlaşmacı bir tavır göstererek Türkiye’ye iade etmeyi kabul etti. Türkiye’den kaçak yollarla İsrail’e götürülerek satın alınan ve İsrailli vatandaş tarafından Amerika'da müzayede evinde satılmak istenen 'Kybele', on binlerce kilometre yolculuğunun ardından Türkiye'ye ulaşacak. 1700 yıllık 'Kybele Heykeli', Amerika'dan ücretsiz taşınarak 12 Aralık’ta İstanbul'a getirilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un tanıtımını 13 Aralık’ta yapacağı heykel, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek. Bir adak heykeli olan 'Kybele', daha sonra Afyonkarahisar’a yeni yapılacak müzeye taşınacak.

heykel-5304.jpg

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar