Kurultay öncesi CHP'de Canan Kaftancıoğlu krizi! Partililer isyan etti

Kurultay öncesi CHP'de Canan Kaftancıoğlu krizi! Partililer isyan etti
CHP kurultayı öncesi, gözler 8 Ekim Pazar günü İstanbul’da yapılacak kongreye çevrildi. Cemal Canpolat ile Özgür Çelik’in yarışacağı kongrede siyasi yasağı bulunan Canan Kaftancıoğlu’nun da oy kullanması bazı CHP’lileri kızdırdı. İşte detaylar…

Değişim tartışmalarının devam etiği CHP, son sürat Kurultay'a gidiyor. Kasım ayında yapılması planlanan kurultay öncesi il kongreleri devam ederken, gözler İstanbul İl Kongresi’ne çevrildi. 8 Ekim Pazar günü gerçekleşecek kongrede, Cemal Canpolat ile Özgür Çelik yarışacak. Kongrede seçilen delegelerin yanı sıra, CHP tüzüğü gereği doğal delegeler de oy kullanacak.

Diken’den Altan Sancar’ın haberine göre, İstanbul’da oy kullanacak doğal delegeler arasında Canan Kaftancıoğlu’nun da yer aldığı öğrenildi.

CHP üyeliği silinen Kaftancıoğlu’nun doğal delege olarak listede yer aldığının ortaya çıkmasıyla 5 Ekim 2023 tarihinde CHP’li Fatmanur Gür, YSK’nın İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na başvuruda bulundu.

Gür, CHP’nin Fatih ilçe kongresinin iptal edildiğini hatırlatarak seçilen delegelerin oy kullanamayacağını belirtti. Kendisinin de o delegelerden biri olduğunu belirten Gür, Kaftancıoğlu’nun CHP üyeliğinin Yargıtay’ın kararıyla düşürüldüğünü, parti üyesi olmadığını ve Kaftancıoğlu’nun delegeliğinin ‘tam kanunsuzluk’ hali olduğunu dile getirdi.

Gür, Kaftancıoğlu hakkında oy kullanamaması yönünde karar verilmesini istedi.

YSK konu hakkında henüz bir karar vermezken, CHP’li bazı hukukçular YSK’nın kongre öncesi karar vermesi gerektiğini savundu. Hukukçular, kararın kongre sonrasına kalması ve YSK’nın kanunsuzluk tespit etmesi halinde kongrenin sonuçlanmış olsa bile iptal edilebileceğini söyledi.

Partideki bazı hukukçular ise Kaftancıoğlu’nun delegeliğinin seçme hakkı bulunduğunu ve kongre iptalinin söz konusu olamayacağını savunuyor.

NE OLMUŞTU?

Kaftancıoğlu’na beş ayrı suçlamadan verilmiş mahkûmiyet kararlarının üçü 12 Mayıs 2022’de Yargıtay 3. Dairesi’nce onanmıştı. Böylece CHP İstanbul il başkanının dört yıl 11 ay 20 günlük hapis cezası kesinleşmiş, siyasi yasak getirilmişti. Yargıtay ayrıca Kaftancıoğlu’nun üyeliğinin de parti sicilinden silinmesine karar vermişti.

Bu kararın ardından dönemin CHP genel sekreteri Selin Sayek Böke, “Yargıtay başsavcılığı yasanın vermediği bir yetki kullanarak bir parti üyesini sicilden silemez. Hukukun temel ilkelerinden tamamen kopmuş bu kişiselleştirilmiş sonuç üzülerek belirtmeliyiz ki bizleri şaşırtmamıştır” demişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar