Küresel yatırımcının endişe listesi Ortadoğu ile büyüyor

Küresel yatırımcının endişe listesi Ortadoğu ile büyüyor
Hammadde piyasaları son çeyreğe Ortadoğu’daki çatışmaların gölgesinde girdi. Petrol fiyatlarında tırmanış sürüyor. Güvenli liman altın 7 ayın zirvesinde. Temel metaller durgunluk korkusuyla sakin. Tarımda ise arz kaygısıyla fiyatların yükselmesi bekleniyor.

Küresel yatırımcının endişe listesine Rusya- Ukrayna savaşı ve yüksek faizlerin ardından Ortadoğu’daki çatışmalar da eklendi. İsrail-Hamas savaşının yayılma olasılığı dünya ekonomisinde durgunluk riski yaratıyor. Diğer taraftan Fed’in faizleri, yatırımcının odağında kalmaya devam ediyor. Yılın son çeyreğinde petrol, değerli metaller ve tarımsal emtia, endüstriyel metallere göre daha güçlü görünüyor.

İsrail-Hamas çatışması özellikle petrol, doğalgaz, altın ve gümüş gibi emtia fiyatlarını etkiliyor. Petrol ve gaz fiyatlarındaki değişim genel olarak çatışmanın şiddeti, süresi ve bölgedeki enerji tesislerine ve nakliye rotalarına olan yakınlığına bağlı olarak değişebilir.

BRENT 100 DOLARA GİDEBİLİR

Brent petrolün fiyatı son 1 hafta içinde yüzde 5’den fazla artarak varil başına 90 doları aştı. Bu alanda en büyük endişe kaynağı olarak İran öne çıkıyor. Commonwealth Bank of Australia enerji analisti Vivek Dhar, ana endişenin İran’ın petrol arzı ve ihracatı olduğunu belirtiyor. Dhar, ABD’nin İran Devrim Muhafızları’nın saldırıya karıştığını teyit etmesinin, İran’a yönelik mevcut yaptırımların, daha güçlü bir şekilde uygulanmasını teşvik edeceğini söylüyor. Bu durumun Brent’in varil fiyatını 100 doların üzerine çıkarabileceği belirtiliyor.

ALTIN VE GÜMÜŞ FİYATLARI HAREKETLİ

Altın ve gümüş fiyatları ise, yatırımcıların güvenli liman arayışından dolayı kazanç sağlıyor. Altının ons fiyatı 1.930 dolara kadar çıkarak 7 ayın en yüksek seviyesine geldi. Haftalık kazanç yüzde 5’i aştı. Gümüş de paralel olarak yüzde 5’den fazla getiri sağlayıp 23 dolara doğru hareketlendi.
Diğer emtia ürünler pozisyon almak için savaş kaynaklı durgunluk, yüksek petrol fiyatları kaynaklı enflasyon baskıları, Fed’in faizlerinde izlenecek rota, kötü hava koşulları nedeniyle ortaya çıkan üretim sıkıntısı ve tedarik sorunları gibi birçok faktöre bakıyor. (Ekonomim)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar