Kur Korumalı Mevduat sahiplerine kötü haber! Merkez Bankası'nın eski yöneticisi iktidarın gizli planını deşifre etti

Kur Korumalı Mevduat sahiplerine kötü haber! Merkez Bankası'nın eski yöneticisi iktidarın gizli planını deşifre etti
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e yükselterek yatırımcıyı başka alternatiflere yönlendirirken, uzmanlar KKM'den çıkışın zor olacağını savunuyor. Merkez Bankası'nın eski yöneticisi Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, iktidarın planını deşifre etti.

Devasa büyüklükteki hacmiyle ekonomiyi tehlikeye sokan Kur Korumalı Mevduat ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

2021 Aralık ayındaki kur krizi sırasında uygulamaya konulan ve bugün 3.3 trilyon liralık hacme ulaşan Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) tasfiyesinin kolay olmayacağı uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

09112015-euro-dolar.webp

Merkez Bankası'ndan KKM'den kademeli çıkış hedefi ile attığı adımlar henüz tam anlamıyla sistemden çıkışı başlatmadı. KKM, önceki iki hafta da olduğu gibi 1-8 Eylül haftasında da 15.7 milyar TL'lik sınırlı bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık verilerine göre KKM büyüklüğü 8 Eylül itibarıyla, bir önceki haftaya göre 15.7 milyar lira gerileyerek 3 trilyon 332 milyar 606 milyon liraya geriledi.

Merkez Bankası'nın (MB) Kur Korumalı Mevduat hesaplarından TL mevduata dönüşüm hedefini açıkladığı 20 Ağustos gününden bu yana toplam gerileme ise 75.34 milyar liraya ulaştı. Bankacılık sektörü kaynakları ise KKM hacmindeki bu düşüşün Merkez Bankası'nın istediği seviyede olmadığına işaret ediyor.

dolar-650.webp

İKTİDARIN PLANINI DEŞİFRE ETTİ

Merkez Bankası eski ekonomisti Prof. Dr. İbrahim Ünalmış katıldığı bir televizyon yayınında, “Bu kararla Banka, sistemde çoğunluğu oluşturan kısa vadeli KKM istemediğini, sistemde kalınacaksa 6 aydan uzun vadeli hesaplara yönlendirilmesini istediğini gösteriyor. Bu da yerel seçim sonrasına denk geliyor. KKM'nin vadesini seçim sonrasına erteleyerek belki de burada bir maliyet optimizasyonu yapmak istiyor olabilirler” ifadelerini kullandı.

dolar-aarw-cover-waci-cover-kd7k-cover.jpg

NE OLMUŞTU?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırılırken, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltildi.

TL vadeli mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli Kur Korumalı Mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 25'e çıkarıldı. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar