Kumların altında devrim yaratacak izler bulundu: 90 bin yıl öncesine ait

Kumların altında devrim yaratacak izler bulundu: 90 bin yıl öncesine ait
Arkeologlar tarafından şans eseri sahilde 90 bin yıllık insan ayak izleri bulundu.

Yaklaşık 90.000 yıl önce insanlar, Fas'ın kuzeybatı kıyısındaki Larache kentinde kumlu bir plajda gezinerek günümüze kadar ulaşan izler bıraktılar.

Arkeologlar bu ayak izlerinin şimdiye kadar kaydedilen en eski izler arasında olduğunu belirtiyor.

Erken Homo sapiens tarafından bırakıldığı düşünülen bu iyi korunmuş ayak izleri, antik atalarımızın yaşamlarına nadir ve paha biçilmez bir bakış sunuyor.

BEŞ BİREYİN GERİDE BIRAKTIĞI AYAK İZLERİ

Arkeologlar bu olağanüstü buluntuyu okyanus kıyısındaki kayaları incelerken tesadüfen keşfettiler. Kum yığını arasında bulunması da keşfin önemini ekstra arttırıyor. Çünkü genelde sahil kenarlarında suyun etkisi ile mevcut izlerin hepsi siliniyor.

Araştırmacılar kıyıdaki en iyi korunmuş fosilleşmiş izlerden 85 tanesini tespit etti.

Modern optik olarak uyarılmış lüminesans tekniklerini kullanan araştırmacılar, izlerin binlerce yıldır korunduğunu keşfetti.

ayak-izi.jpg

Bu son teknoloji teknik, tortunun güneş ışığına en son maruz kaldığı zamandan bu yana geçen süreyi ölçerek ayak izlerinin yaşını ortaya çıkardı.

Ekip ayak izlerini inceledi ve Geç Pleistosen döneminde (yaklaşık 90 bin yıl önce) oluşturulduklarını belirledi.

Ekip, ayak izlerinin çocuklar, ergenler ve yetişkinler de dahil olmak üzere en az beş birey tarafından basıldığını belirledi.

Özellikle dikkat çeken bir ayrıntı, tarih öncesi insanlar için dikkate değer bir boy olan 189 santimetre (6 fit 2 inç) boyunda, son derece uzun bir yetişkin erkeğin keşfedilmesidir.

deniz.jpg

Bu fosilleşmiş ayak izlerinin daha fazla incelenmesi, eski insanların boy, yaş, vücut kütlesi, yürüme hızı ve sosyal davranışları gibi çeşitli yönlerine ışık tutabilir.

LARACHE BÖLGESİ ESKİ İNSANLARIN YERLEŞİM YERİ OLABİLİR

Kuzey Afrika'da Jebel Irhoud olarak bilinen dağlık bir bölgede eski fosilleşmiş insan kemikleri keşfedilmiş olmasına rağmen, Larache bölgesinde herhangi bir arkeolojik bulguya rastlanmıyordu. Ancak ayak izlerinin bulunması ile birlikte bölgenin daha çok incelenmesi gerektiği anlaşıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar