Kripto paralar için kritik hafta

Kripto paralar için kritik hafta
Yaklaşık 2 trilyon dolarlık piyasa değerleriyle günümüzün, özellikle 35 yaş altı yatırımcıların uğrak noktası olan kripto para piyasalarındaki düşüş, yerini kısmen toparlanmaya bıraktı. 2021 yılının Kasım ayındaki 69,044 dolar tepe noktasından bu yana tam olarak toparlanamayan kripto paralarda, 21 Şubat itibarıyla sınırlı bir artışla 1,83 trilyon dolar seviyeleri test edildi.

Rusya-Ukrayna geriliminin yansımalarının sürdüğü küresel piyasalarda yatırımcılar için yeni hafta toparlanma ve yukarı yönde hareketlerle başladı. Kripto para birimlerinin piyasa değeri yüzde 1,4 artışla 1,83 trilyon dolar seviyelerine yükseldi. Ons altın, siyasi gerilimde çözüm ışığının görülmesiyle yukarı yönlü hareketini sonlandırarak 1897 dolar seviyelerinden işlem gördü. Kripto paralar için kritik bu haftada ABD Başkanı Joe Biden''ın ise kripto para birimleri ile ilgili kararname imzalaması bekleniyor.

BİTCOİN’DE SON DURUM

Kripto para dünyasında piyasa değerinin üçte birinden fazlasına sahip olan Bitcoin, son 24 saatte yüzde 2,1 yükselip 39,100 dolar seviyelerinden işlem görürken, toplam piyasa değerini 740 milyar doların üzerine taşıdı.


Bitcoin’in en büyük rakibi Ethereum ise son 24 saatte yüzde 3,5 artarak 326 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı.

25-26 Ocak’ta yapılan toplantı öncesinde 33 bin dolar seviyelerine gerileyen Bitcoin, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizi sabit bıraktığını açıklamasının ardından toparlanmış, 45 bin doların üzerini test etmişti.

BİTCOİN NEDEN DÜŞTÜ?

17 Şubat’a kadar 40 bin dolarlık bir marjda işlem gören en büyük kripto para birimi, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından potansiyel faiz artırımı hakkındaki bilgiler içeren toplantı tutanaklarının ortaya çıkmasının ardından yaklaşık yüzde 10 düşerek 40 bin doların altına geriledi. 15-16 Mart’ta yapılacak FED toplantısında 50 baz puan faiz artırımının gelme olasılığının artması, ardından Rusya-Ukrayna gerilimi ve son olarak da Bitcoin madenciliğinde zorluk oranının (hash-rate) tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla ise Bitcoin 38 bin seviyelerine kadar esnedi.

VERİLER ‘KORKU’ OLUŞTURDU

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD''de açıklanan ekonomik veriler art arda rekor seviyelere ulaşırken özellikle yıllık enflasyon yüzde 7,5 ile son 40 yılın zirvesine çıktı.

Bu veriler ve bilgiler ışığında yatırımcılar ‘korku’ içerisinde hareket ederek henüz tam olarak güven ortamına kavuşamayan kripto paralara yatırımlarına bir süre ara verirken, ortaya çıkan yeni gelişmeler ise geleceğe dair ışık tutuyor.

KRİPTO PARALAR VE ALTIN 2022’DE NASIL İLERLEYECEK?

Son iki senede ortalama altı ayda bir büyük yükselişler yaşayan kripto paralar için ‘sakin’ denebilecek bu dönemde gerçekleşen yeni gelişmeler ile kısa süre içerisinde yerini büyük bir boğa piyasasına taşıyabilir gibi görünüyor.

Kripto para piyasalarında bu hafta gözler ABD''ye çevrilirken, ABD Başkanı Joe Biden''ın hükümet genelindeki kurumları, kripto para birimleri ve Merkez Bankası dijital para birimini (CBDC) incelemeye ve dijital varlıkları düzenlemek için hükümet çapında bir strateji geliştirmeye yönlendiren bir kararname çıkarması bekleniyor.

Bu durumun gerçekleşmesi durumunda kripto paraların ABD hükümeti tarafından tanınması ve yasal zemine sokulmasıyla hacminin artması ve daha çok kişi tarafından talep görmesi ön görülüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar