Kozan'da hasat başladı: Kendisi 1 liradan, kabuğu 20 liradan satılıyor

Kozan'da hasat başladı: Kendisi 1 liradan, kabuğu 20 liradan satılıyor
Adana'nın Kozan ilçesinde, bu yıl düşük fiyatlarla satılamayan narenciyelerin kabukları, kurutularak değerlendirilmeye başlandı. Bahçede kilosu 1 liraya kadar düşen narenciyelerin kabukları, kurutulduktan sonra kilosu 20 liradan satılıyor.

Adana'nın Çukurova bölgesinde bu yıl narenciye ürünlerinin kilo fiyatları, bahçelerde 1 liraya kadar düştü. Özellikle limonun kilo fiyatının 1 liranın altına düşmesi çiftçileri olumsuz etkiledi. Bu durumda çiftçiler, narenciyelerin meyvesinden daha düşük bir fiyatla satabileceği bir yol bulma çabasına girdi. Kozan ilçesine bağlı Turunçlu Mahallesi Konak köyü sakinleri, narenciye kabuklarını kurutarak satmaya karar verdiler.

aw133753-02.jpg

Aileleriyle birlikte harekete geçen mahalle sakinleri, limon, portakal ve turunç kabuklarını soymak için çalışmalara başladı. Dalında 1 liradan alıcı bulamayan narenciye ürünlerinin kabuklarını soyup, çamaşır ipine asarak kurutma işlemi gerçekleştirdiler. Kuruduktan sonra kilosunu 18-20 TL arasında satarak ekonomiye kazandırdılar. Bu kabukların kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanıldığı belirtildi.

thumbs-b-c-767499dd9f11d84ecbb06acc0c43e087.jpg

Turunçlu Mahallesi sakinlerinden Suzan Yıldırım, narenciye kabuklarını ziyan olmaması için soyduklarını ve kuruttuklarını ifade ederek, ağaçlarda kalan narenciyenin çiçeğine zarar vermemek için bu ekonomik yöntemi tercih ettiklerini dile getirdi. Mahalle sakinlerinden Ahmet Yeğenoğlu da her evin yaklaşık 500 kilogram narenciye kabuğunu soyarak ekonomiye kazandırdığını belirtti. Çukurova'da şubat ayında dolaşarak narenciyelerin toplandığını söyleyen Yeğenoğlu, kabukların bu şekilde ekonomiye katkı sağlamasının önemli olduğunu vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar