Köpekler insanların korktuğunun kokusunu alabilir mi?

Köpekler insanların korktuğunun kokusunu alabilir mi?
Köpekten korkan insanlara genelde korktuğunu belirtmemesi gerektiği söylenir. Halk arasında yaygın bir inanışa göre köpekler insanlar korktuğunda kokusu alır. Peki bu gerçekten doğru mu?

Birçok hayvan, insanlardan çok daha iyi bir koku alma duyusuna sahiptir. Bu nedenle, hayvanların insanlardaki korkunun kokusunu alıp alamayacağı uzun zamandır tartışılan bir konudur.

pexels-nancy-guth-850602.jpg

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?

Bu soruyu yanıtlamak için yapılan araştırmalarda, köpekler ve atlar gibi hayvanların, mutlu ve korku uyandıran videolar izleyen insanlardan yayılan çeşitli kokulara nasıl tepki verdikleri incelenmiştir.

iceland-1747368-1280.jpg

ATLAR KORKUYU KOKLAYABİLİR Mİ?

2023 yılında yayınlanan bir çalışmada, atlara mutlu ve korku filmleri izleyen insanların koltuk altlarından alınan ter örnekleri koklatılmıştır. Atlar, korku filmi izleyen insanların terini kokladıklarında farklı tepki vermiştir. Atlar, korku kokusunu kokladıklarında, örneği daha uzun süre koklamış ve her iki burun deliğini de kullanmışlardır.

pexels-photo-1633522.jpeg

KÖPEKLER KORKUYU KOKLAYABİLİR Mİ?

2018 yılında yayınlanan bir çalışmada ise Labrador retriever cinsi köpekler, mutlu ve korku filmleri izleyen erkeklerin koltuk altlarından alınan ter örnekleri koklatılmıştır. Köpekler, mutlu bir insanın kokusunu aldıklarında odadaki yabancıyla etkileşimlerini artırmış, ancak korkmuş bir insanın kokusunu aldıklarında sahiplerinin yanına gitmiş veya odadan çıkmaya çalışmışlardır.

Bu araştırmalar, atların ve köpeklerin insanlardaki korkunun kokusunu ayırt edebildiğini göstermektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar