Konyalılar diken üzerinde! Gittikçe büyüyor

Konyalılar diken üzerinde! Gittikçe büyüyor
Konya Ovası'nda obruk ve çökme oluşumlarının giderek arttığına dikkat çeken uzmanlar daha derin obrukların oluşmasının yerleşim alanları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtiyorlar.

Yüzölçümünün yüzde 67'sinin tarım arazisi olarak kullanıldığı Konya'da 2023 sulama sezonunda yaklaşık 2 milyon 500 bin dekarlık tarım arazisinin sulandığı kaydedildi.

-003.jpg

Kayıtlı kuyu sayısının 40 bin civarında olduğu ancak bu rakamın 3 katı kadar kayıt dışı sulama kuyusunun bulunduğu ifade edildi. Kayıt dışı sulamaların ardından obruk oluşumlarının risk oluşturmaya başladığı vurgulanıyor. Son birkaç yılda metrekareye 300 milimetre seviyesinin altında yağış alan Konya Ovası'nda, önümüzdeki 100 yılın ardından çölleşmenin hızlanacağı değerlendiriliyor.

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, bölgedeki yer altı su seviyelerinde ciddi düşüşler yaşandığını belirtiyor. Yapılan ölçümlerde yer altı su seviyesindeki metrelerle ifade edilen düşüşlerin gözlendiğini söyleyen Arık, azalan yağış miktarının çölleşme sürecini hızlandırdığını ifade ediyor.

Prof. Dr. Arık'a göre yerleşim alanlarında yaşanan çökme ve obruk oluşumlarının sayısında ciddi bir artış gözleniyor. AFAD'la birlikte yapılan ölçümlerde, nisan ve eylül aylarında yapılan ölçümlerde onlarca metrelik seviye düşüşlerinin tespit edildiği belirtiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar