Konya'da bulunan Acıgöl'ün su seviyesi düşünce derin obruklar oluştu!

Konya'da bulunan Acıgöl'ün su seviyesi düşünce derin obruklar oluştu!
Konya'nın Karapınar İlçesinde volkanik patlama sonucu oluşan Acıgöl'ün su seviyesi  azalırken gölün etrafında derin çatlaklar ortaya çıktı. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, göl hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Konya'nın Karapınar İlçesinde volkanik patlama sonucunda göl haline gelen 400 hektarlık alana sahip Acıgöl, Türkiye’nin 1'inci dünyanın ise en derin 3'üncü gölü olduğu biliniyor. Gölde son zamanlarda ortaya çıkan kuraklık gölün çevresinde derin yarıklar oluşmasına neden oldu. 

acigolde-kuraklik-nedeniyle-derin-yariklar-olustu-5329-dhaphoto2-001.jpg

Son yıllarda gölün 7 metre çekildiğini söyleyen belirten Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, şunları kaydetti: "Göle yakın yerlerde yer çekimi etkisiyle marın içerisinde geniş yarıkları gördük. Orta ve batı Anadolu da yer altı suyunun alçalmasına bağlı olarak çökmeler, yüzey deformasyonları meydana geliyor. 2000’li yılların başından günümüze kadar Acıgöl’de yaklaşık en az 7 metrelik su seviyesinde düşme var. Teras veya balkon şeklinde dediğimiz gözenekli kireç taşı oluşumlarının bir kısmı büyük ihtimalle boş. Bunlar organik oluşumlu desteklerle duruyor. Yer altı suyu çekildiği için bu destek ortadan kalktığında bu şekilde yarılmalar volkanik gölün içerisine doğru göçmeleri görüyoruz. Orta ve Batı Anadolu havzalarında gördüğümüz çökmelere bağlı olarak gelişen yarılmalar var. Gölün kıyısında gördüğümüz yarılmalar, bu yer altı su seviyesinin düşmesine bağlı olarak oluşan yüzey çökmeleridir."

acigolde-kuraklik-nedeniyle-derin-yariklar-olustu-5329-dhaphoto6.jpg

‘UMARIZ KAYBETMEYİZ’

Meke Gölü gibi Acıgöl'ün de kurumaması temennisinde bulunan Prof. Dr. Yaşar Eren, "Yer altı su çekilmelerini Meke Gölü'nden, Çıralı Obruğu'ndan biliyoruz. O bölgede yer altı suyunun alçalmasına bağlı olarak yüzeyde gördüğümüz sulak alanların büyük bir bölümü gözümüzün önünden yok olmaya devam ediyor. Acıgöl, bu bakımdan kalan son temsilci gibi ve umarız onu kaybetmeyiz. Umarız oradaki su da çekilip, kurumaz. Ancak buradaki su seviyesi düştükçe bu yarıklar da büyüyor" şeklinde konuştu. 

acigolde-kuraklik-nedeniyle-derin-yariklar-olustu-5329-dhaphoto4.jpg

 

acigolde-kuraklik-nedeniyle-derin-yariklar-olustu-5329-dhaphoto12.jpg

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar