Konut fiyatlarındaki fırsatçılığı önleyecek hamle!

Konut fiyatlarındaki fırsatçılığı önleyecek hamle!
Konut fiyatlarında dur durak bilmeden yukarıya doğru hareket eden ivmenin önüne geçmek için harekete geçiliyor. Artık zamlardan bağımsız fırsatçılığa varan konut satış ve kira bedellerinin önüne geçmeye hazırlanılıyor. İşte detaylar…

KONUT FİYATLARINDAKİ FIRSATÇILIĞI ÖNLEYECEK HAMLE

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren ve ortak bir sorun haline gelen konut satış ve kira bedelleri, artan fırsatçılık ile günden güne içinden çıkılması zor bir hale gelmiş durumda. Kamu tarafından yapılan konutlar ve kampanyalar sayesinde konut erişimi biraz rahatlatılmaya çalışılmış olsa da, bir gecede inanılmaz artışların önüne pek de geçilebilmiş değil. 

Ancak bu durumla baş edebilmek ve konut erişimini kolaylaştırabilmek için özel sektörden de bir hamle geldi. Kamu tarafından “fırsatçılık” yapanlar takibe alınırken, GYODER (Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği) tarafından da güvenilir alım-satım imkanı yaratacak yeni bir platform kurulacağı açıklandı. 

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, 2023 yılı içerisinde vizyon ve proje detaylarından bahsedilen toplantı içerisinde; “Sıfır konutlardan başlıyoruz. Yepyeni bir ilan platformu hazırlıyoruz. Alım-satım ve kiralamaya yönelik, GYODER üyeleri ile haricindekilerin de içerisinde olacağı, piyasaya yönelik yepyeni bir site platformu olacak. Tamamen regüle ve şeffaf ilanların bulunduğu bir site” ifadelerini kullandı. 

Bir gecede 1 milyonu aşan konut fiyatlarındaki artışları örnek göstererek GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, kurulacak platform içerisinde bilgilerin kontrol ve denetim altında aktifleştirileceğini de ifadelerine ekledi. Bu durumu Mehmet Kalyoncu; “O gayrimenkul geçmişte kaça satılmış, kaça kiralanmış gibi bilgiler de olacak. Bu, herhangi bir suistimali zaten engelleyecek. Bir evin fiyatı iki katına, üç katına çıkıyorsa fırsatçılıktan dolayı, bunun geçmişini görüp farkında olabileceksiniz” dedi. Bir denetim mekanizması da oluşturacaklarını anlatan Kalyoncu, “İlan koyanlar da birbirlerini şikâyet edebilecek. Portalın ismi üzerinde çalışıyoruz, eylül ayında açmayı planlıyoruz” sözleri ile konuyu daha da detaylandırmış, oldu.

GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici ise toplantı içerisinde, Türkiye’deki konut ticaretinin 2.3 trilyon TL ye ulaştığını, ortalamam konut fiyatlarının 1.797 bin TL olduğunu da açıkladı. 

Özellikle gayrimenkul sektörü içerisinde sıfır konutlarla ilgili güvenilir bir platform bulunmadığının da altını çizen GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici; “GYODER olarak hazırladığımız ilan portalıyla hem güvenilir alım satım imkânı tanımak, hem de yıllık 724 milyar TL’lik sıfır konut ticareti pazarını genişletmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konut satışları ve kira bedellerini düşürecek yepyeni bir model!

GYODER, gündeminde diğer bir konu ise yine kira bedelleri ile birlikte satış bedellerini de aşağı çekmeye yönelik başka bir model de diğer taraftan hazırlanılıyor. 

Kamu arazilerinde kamu-özel sektör işbirliği içerisinde üretime yönelik bir öneride bulunduklarını açıklayan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Bugün arsa maliyeti konut maliyetinin yüzde 50’sine geldi. Hazine arazilerinde konut üretilmesi demek maliyetin yarı yarıya düşmesi anlamına gelir. Yap-sat yerine yap-kira modeli ile özel sektör bu alanlarda üretim yaparsa kira sorunu çözülebilir. Kamunun kontrolü ve denetiminde uygulanacak bu model için ilgili bakanlıklarla görüşmeler sürüyor. Kiralamanın yanında satış için de bu model uygulanabilir” sözleri ile önerisini detaylandırdı. 

Aynı zamanda kentsel dönüşüm konusunu ön plana çıkararak, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu “ Evi yıkılacak kişiler için uygun fiyatlı kiralık eve ihtiyaç var. Yap-kira modeli ile yüz binlerce konut üretirken, aynı zamanda dönüşümün de önünü açabiliriz “ sözleri ile kentsel dönüşüme dair en büyük engelin kira bedelleri olduğunun da altını çizerek vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar