Mersin'de kiralar İstanbul'u geçti: Deprem sonrası yüzde 600 zam!

Mersin'de kiralar İstanbul'u geçti: Deprem sonrası yüzde 600 zam!
Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından kira fiyatları aldı başını gitti. Şikayetvar platformuna yaşadıklarını yazan kiracılar, yüzde 600’e varan zamlardan ve ev bulamamaktan şikayetçi oldu.

11 ilde büyük yıkım yaratan depremlerin ardından depremzedeler çevre illere göç etmeye başladı. Mersin, İstanbul, Elazığ, Osmaniye yoğun olarak göç aldı. Vatandaş, depremden sonra uçuşa geçen kira fiyatlarına isyan etti.

Şikayetvar üzerinden ileten vatandaşlar, yetkililerin bir an önce gerekli yaptırımları uygulamalarını ve kira zamlarının yeniden düzenlemesini istiyor.

Platforma iletilen şikayetlerden bazıları şöyle:

“NE ZAMAN BİRİ ŞU EV SAHİPLERİNE DUR ARTIK DİYECEK?”

“Depremden etkilenenler başka illere tahliye edildikten sonra depremzedelerin komşu şehirlere gelişlerini fırsat bilip kirası 5 bin lira olan ev, 8 ile 10 bin lira verildi. Gerekli yerlere şikayet edildi. Ne zaman biri çıkıp şu ev sahiplerine dur artık diyecek?"

“DEPREMDEN SONRA 3 BİN 500 TL YAPTI”

“Ev sahibi 900 TL olan kiramı depremden sonra göç nedeniyle 3 bin 500 TL yaptı. Bu konuyla acilen ilgilenilmesi gerekiyor. 2 buçuk kat zam olması hak değildir. Devletin yüzde 25 sınırına kimse uymuyor. Buna uymayanlara cezai işlem uygulanmasını ve caydırıcı cezalar getirilmesini istiyorum.

“MERSİN''DEKİ KİRALAR İSTANBUL''U GEÇTİ”

“Mersin’de deprem sonrası göçün artmasından dolayı inanılmaz fahiş fiyatlar uygulanmakta olup kira fiyatları neredeyse İstanbul’u geçmiş durumda. Utanç tablosu. Bunun bir kriteri ve dayanağı olmalı. Denetim söz konusu değil ve acilen Mersin’de bu konuyla alakalı bir devletin soruşturma açması gerekiyor.

“YA ÇIKACAKSIN YA DA 4 BİN TL VERECEKSİN”

“2019’dan beri aynı evde kiracıyım. Ev sahibim bin 100 TL’ye oturduğum evi bin 500 TL yaptı, sesimi çıkarmadım. Aynı sene içinde tekrar arayıp 4 bin TL vereceksin diyor. Tek başıma ev işlerine giderek geçimimi zar zor sağlıyorum. Ya çıkacaksın ya da 4 bin TL vereceksin diyor. Lütfen yardımcı olun."

“Ev sahibimin fahiş kira artışı yapmak istiyor. Artık devlet tarafından dur denilmeli. 3 bin TL kiram var. 2 yıldır oturuyorum bu ay yeni kira zammı yapılması gerekiyor. Yasal hakkı yüzde 25 olmasına gereken kira 3 bin 750 TL. Hadi diyelim piyasanın durumu nedeniyle 5 bin TL olsun. Ev sahibimin istediği kira bedeli 9 bin TL… Ne yapabilirim?"

“Antalya’dan yazıyorum. Kiralar çok yüksek. Buna bir çözüm bulunmasını istiyorum. 2 buçuk sene önce taşındım ve ev satılıyor. Ev bakıyorum. Asgari maaş 8 bin 500 TL iken 1+1 evler 10 bin TL’den başlıyor. Kiralara bir yaptırım getirilmeli."

RUTUBETLİ EVLER 5 BİN TL''DEN BAŞLIYOR''

“Ankara’da yaşıyorum. Kiralar gitgide yükseliyor. Asgari ücret 8 bin TL, kiralar 5 bin TL’den başlıyor. O da müstakil, rutubetli evler. Bu millet sokaklarda mı yaşamını sürdürecek? Ev sahibim iki ay süre verdi. Kira fiyatları diz boyu ne yapacağımı bilmiyorum, artık çözüm bulunsun asgari ücret alan bir kişi, 5 bin TL kira nasıl ödeyebilir? Biz insanlar yemek yemiyor muyuz, ihtiyaçlarımız yok mu? Çocuğumuz çoluğumuz yok mu? Nasıl yaşam süreceğiz? Lütfen bir an önce yardımcı olun."

''YÜZDE 600 ZAM OLUR MU?''

“Antalya Kepez’de yaşıyorum. 3 yıldır aynı dairede oturuyorum. Bin 250 TL olan kiramı, ev sahibi 7 bin 500 TL yapmak istiyor. “Ya öde, ya çık” diyor. İlk girişte tahliye taahhütname imzalandı. Tarih var mı hatırlamıyorum. Resmen tehdit ediyor. Yüzde 600 zam olur mu buna dur diyecek kimse yok mu?"

''ÇADIR MI KURAYIM?''

“Samsun Atakum’daki dengesiz kira artışlarından çok şikayetçiyiz. Biz ne yapacağız? Her gün mahkeme kağıdı görmekten, her gün kiraya zam yapılmasından bıktık. Gidip dışarıda çadır mı kurayım, orada mı kalayım? Buna bir çözüm bulamayacak mısınız? Ben bu genç yaşımda evliliği mi düşüneceğim, kira artışını düşüneceğim, ev mi alacağım?" (DHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar