Kars'ta 150 yıllık Gürcü Kilisesi talan edildi

Kars'ta 150 yıllık Gürcü Kilisesi talan edildi
Kars, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olarak bilinirken, tarihi yapılarına yönelik artan tehditler dikkat çekiyor.

Son olarak, 150 yıllık bir tarihe sahip olan ve Kars merkez Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan Gürcü Kilisesi, define avcılarının hedefi haline geldi.

aw194913-03.jpg

Define avcıları tarafından talan edilen kilisenin içi adeta kazılmış durumda. Duvarları delik deşik edilen ve taşları sökülen kilisenin koruma altına alınması gerektiği belirtiliyor. Kentin en önemli noktalarından biri olan Bedesten Bölgesi'nde bulunan bu tarihi yapı, üzerindeki haç işareti bulunan taşlarıyla da öne çıkıyordu. Ancak, define avcılarının saldırısına uğrayarak adeta harabeye dönüştü.

aw194913-01.jpg

Vatandaşlar, kilisenin durumunu endişeyle izliyor. Sarı Kilise olarak da bilinen Gürcü Kilisesi'nin artık restore edilmesi ve korunması gerektiğini dile getiriyorlar. Ancak, tarihi eserlere yeterince değer verilmemesi, bu gibi olayların artmasına neden oluyor. Definecilerin keyfi kazıları sonucunda, kilisenin ayakta kalma şansının giderek azaldığı belirtiliyor.

aw194913-06.jpgKars'ın adeta açık hava müzesi niteliğindeki tarihi değerlerine sahip çıkılması gerektiği vurgulanırken, Gürcü Kilisesi'nin yaşadığı bu talihsiz durumun diğer tarihi yapılar için bir uyarı niteliği taşıdığı ifade ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar