Karanlık nefretini Madımak'ta diri diri insan yakarak kusmuştu: Sivas Katliamı’nda 30. yıl

Karanlık nefretini Madımak'ta diri diri insan yakarak kusmuştu: Sivas Katliamı’nda 30. yıl
Madımak Otel'de gerçekleştirilen ve 33 canın diri diri yakıldığı Sivas Katliamı üzerinden tam 30 yıl geçti.

GÜLSÜM HÜLYA SUNDU-GÜNBOYU

Günümüzden tam 30 yıl önce Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından 30 Haziran 1993'te anma etkinliklerinin 4'üncüsüne katılmak için yüzlerce aydın, sanatçı ve ozan Ankara'dan Sivas'a hareket etti.

Düzenlenen etkinliğin ilk gününün tamamlanmasının ardından, "Şeytan’ın Ayetleri" adlı kitabı Türkçe’ye çeviren ve etkinliklere katılan Aziz Nesin aleyhinde, çeşitli provokasyonlar yapıldı.

Etkinliğin ikinci gününde başlayan provokasyonlar giderek büyüdü.

Cuma namazından çıkan gruplar, "Sivas laiklere mezar olacak", "Cumhuriyet Sivas'ta kuruldu, Sivas'ta yıkılacak", "Sivas Aziz'e mezar olacak" sloganları atarak anma etkinliğinin yapıldığı Kültür Merkezi’ne gitti ve orada bulanan vatandaşlara saldırdı.

Sonrasında Hükümet Konağını taşlamaya başlayan saldırganlar, Hükümet Konağına 500 metre mesafede olan Madımak Oteli önüne geldi.

Arabaları ters çevirip, araçlardan aldıkları benzinle oteli tutuşturan saldırganlar yangını söndürmek için gelen itfaiye ekiplerinin de su hortumlarını parçaladı. Güvenlik güçlerinin gözleri önünde katliamı gerçekleştirdi.

KATLİAMIN PROPAGANDASI

Bizim Sivas gazetesinde basılan “Müslüman Halkımıza” ardından da şehirde dağıtılan “Halkımıza Çağrı” başlıklı bildirilerle katliam örgütlenmişti. Bildiride şu ifadeler yer almıştı:

“Müslüman halkın yaşadığı bu ülkede, İslam için binlerce şehit verilmiş bu topraklarda, bir kesim tarafından, ‘basın özgürlüğü, düşünce hürriyeti’ adı altında, Müslümanların kutsal değerlerine sözlü veya yazılı olarak kimse saldıramaz. Biz Müslümanlar, canımız pahasına da olsa, bu değerlerimizi korumakta kararlıyız. Müslüman halkımızdan bu konularda duyarlı olup, İslam’ın değer yargılarını alaya alanlara izin vermemelerini, ne pahasına olursa olsun bunu engellemeyi dini bir görev olarak bilmelerini, bu alçaklar karşısında susulduğunda, yarın mahşerde Allah’a nasıl hesap vereceğimizi düşünmelerini istiyoruz. ‘Müminlerin, Peygamberi kendi nefislerinden çok sevmeyi gerekir. O’nun eşleri, onların anneleridir...’ (Ahzâb Suresi, Ayet: 6) …”

Madımak Katliamı: İki saldırganın ismi 9 yıl sonra anıttan kaldırıldı

33 AYDIN KATLEDİLDİ

Yazar Aziz Nesin vahşetten sağ kurtulsa da, 2 Temmuz 1993'te 33 can diri diri yakılarak can verdi.

O isimler:

Muhibe Akarsu, Muhlis Akarsu, Gülender Akça, Metin Altıok, Ahmet Alan, Mehmet Atay, Sehergül Ateş, Behçet Aysan, Erdal Ayrancı, Asım Bezirci, Belkıs Çakır, Serpil Canik, Muammer Çiçek, Nesimi Çimen, Carina Cuanna, Serkan Doğan, Hasret Gültekin, Murat Gündüz, Gülsüm Karababa, Uğur Kaynar, Asaf Koçak, Koray Kaya, Menekşe Kaya, Handan Metin, Sait Metin, Huriye Özkan, Yeşim Özkan, Ahmet Öztürk, Ahmet Özyurt, Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Asuman Sivri, Yasemin Sivri, Edibe Sulari İnci Türk, Kenan Yılmaz.

ANMALAR DÜZENLENECEK

Üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenler için adalet mücadelesi hala sürmekte.

Madımak’ın 30. yılında başta Sivas olmak üzere birçok kentte anmalar düzenlenecek.

Sivas Katliamı 29. yılında unutulmadı: Madımak-Sivas Katliamı nedir, ne zaman oldu, neler yaşandı, kim yaptı ve ölenler kimler?

MADIMAK DAVASI

Katliamın İki firari sanığıyla ilgili dava 10 yıl boyunca devam etti.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, iki sanığa isnat edilen “anayasal düzeni bozmaya kalkışmaya iştirak etmek” suçunun 15 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davayı ortadan kaldırdı.

2005 yılında Türk Ceza Kanunu’na giren insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilseydi, dava zaman aşımına uğramayacaktı. Öte yandan üç firari sanık yönünden devam eden davanın 29.duruşmasında, avukatlar mahkemenin insanlığa karşı suç olduğu kanaati ile yoluna devam etmesi, zaman aşımı nedeniyle düşme kararı vermemesini talep etti.

Adalet Bakanlığının mahkemeye zaman aşımının dolacağı tarih olarak 2 Temmuz 2023'ü göstermesine ilişkin avukatlar, kabul edilmemesi gerektiğini belirtti. Dava 4 Eylül’e ertelenirken zaman aşımı tehlikesi de sürüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar