Karaciğerinizin çalışmadığını gösteren 10 belirti

Karaciğerinizin çalışmadığını gösteren 10 belirti
Karaciğer ve safrakesesi, yiyeceklerin işlenmesini ve özümsenmesini sağlayarak sindirime yardımcı olur. Eğer karaciğer hasar alır ve düzgün fonksiyon göstermez ise, bundan bütün vücut etkilenir. Peki karaciğerinize iyi bakıyor musunuz? Karaciğerinizin çalışmadığını gösteren birçok belirti vardır. İşte o belirtiler…

Karaciğer vücudumuzun en büyük organı ve salgı bezidir. Karaciğer birçok maddenin sentezlenmesinde ve metabolizmasında rol alır. Karaciğer karın boşluğunda sağ üst tarafta, diyaframın hemen altında yer alır. Ağırlığı erkeklerde ortalama 1400-1800 gr, kadınlarda ise 1200-1400 gr’dır. Karaciğerin vücudumuzda üstlenmiş olduğu görevler çok önemlidir.

 

İşte karaciğerinizin çalışmadığını gösteren 10 belirti:

İSHAL, BULANTI VE KUSMA

Karaciğerin hasar aldığına dair erken belirtilerden bir tanesi mide bozulmasıdır. İshal, bulantı ve kusma da bu belirtilere dahildir. Bu belirtiler aynı zamanda migren, yemek zehirlenmesi, depresyon ve erken hamilelik gibi diğer durumların da belirtisi olduğundan sorunun karaciğerde ait olup olmadığını tespit etmek oldukça güçtür.

Ayrıca aynı sebepten dolayı bir çok insan tarafından bu belirtiler görmezden gelinir. Ancak yapılması gereken, bu belirtiler ortaya çıktığında bir doktora görünmektir.

DIŞKI RENGİNİN DEĞİŞMESİ

Karaciğer yeterli miktarda safra üretmediği zaman, dışkı rengi de değişir. Bu durumda dışkınız soluk sarı veya gri renkte olacaktır. Eğer bu renk değişimine ender rastlıyorsanız endişelenecek çok bir şey yoktur. Ancak sıklıkla dışkınızda renk değişimine rastlıyorsanız doktora görünmenizde fayda v

ZAYIF VE YORGUN HİSSETMEK

Eğer 8 saatlik bir uyku ve sağlıklı bir kahvaltı sonrasında bile kendiniz yorgun hissediyorsanız vücudunuzda ters giden bir şeyler var demektir ve sorun büyük ihtimalle karaciğerdedir. Karaciğer düzgün çalışmadığı zaman vücudumuzun geri kalanı düzgün çalışmak için gereğinden fazla enerji harcar.

Ayrıca karaciğer toksinlerden kurtulamadığı için de vücut faaliyetler yavaşlar. Sonuç olarak sürekli bir yorgunluk hissederseniz.

İDRAR RENGİNİN DEĞİŞMESİ

Eğer sağlıklı besleniyorsanız ve yeteri kadar su içiyorsanız idrarınızın rengi normal olmalıdır. Ancak bunlara dikkat ettiğiniz halde idrar renginde bir değişme oluyorsa, bu durum karaciğerin hasar aldığının göstergesi olabilir. Eğer idrar kahverengi veya koyu turuncu renkte ise karaciğerden yayılan safra boyası miktarı çok yüksek demektir.

SİNDİRİM SORUNLARI

Karaciğer ince bağırsak tarafından özümsenen yiyecekleri işleyen safranın üretiminden sorunlu bir organdır. Karaciğer çalışmadığı zaman ise safra üretilemez ve hassas bağırsak sendromu, alkol intoleransı ve karın şişliği ve sindirim zorluğu gibi sorunlar ortaya çıkar.

CİLT SORUNU

Hasarlı bir karaciğer, cildin daha hassas bir hale gelmesine ve dokunulduğu zaman derinin pul pul olmasına yol açar. Damarlarınız daha belirgin bir hale gelir. Cildinizde morarmalara da rastlayabilirsiniz.

VÜCUDUN SU TUTMASI (ÖDEM)

Eğer elleriniz ve ayaklarınızda uyuşma hissediyorsanız, bunun sebebi bu bölgelerin büyük ihtimalle çok fazla sıvıya maruz kalmasıdır. Ödem oluşumunun bir çok sebebi vardır. Böbrek sorunları, kalp bozuklukları, hormonsal dengesizlikler ve karaciğerin hasar alması bu sebeplerden bir kaçıdır. Eğer vücudunuzun herhangi bir yerinde uzun süreli su tutması gözlemlediyseniz, bir an önce doktora gitmelisiniz.

İŞTAH KAYBI

Karaciğeriniz zarar gördüyse safra üretemez ve besinler ve yağlar sindirilemez. Düzgün sindirilemeyen besinler ise iştah kaybına ve sağlıksız kilo kaybına yol açar.

KARIN BÖLGESİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Karın bölgesinde regl ile ilgili olmayan her ağrı mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer karnınızın alt kısmında ağrı veya kramp hissediyorsanız karaciğeriniz hasar almış olabilir.

SARILIK

Kırmızı kan hücreleri protein ve oksijenin vücuda dağıtımı için gereklidir. Karaciğer hasar aldığında ise kırmızı kan hücreleri de bozulmaya başlar. Bu durumda kan yerine bilurubin denilen safra boyası damarlarda dolaşmaya başlar. Bunun sonucunda da deri renginde sararma başlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar