Kansere davetiye çıkarıyor! Uzak durun

Kansere davetiye çıkarıyor! Uzak durun
Kanser Haftası'nın 1-7 Nisan tarihleri arasında kanser hastalığıyla ilgili farkındalık oluşturmayı amaçladığını belirten Medicana Konya Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Tonyalı, "Ancak toplumda kanser farkındalığı o kadar da yüksek değil" dedi.

Tonyalı, "Tüm kanserlerin yüzde 35’i sigara kaynaklı olmakta. Aslında Kanser Haftası'nda, kanserden nasıl korunulabilir, kanserle mücadele nasıl yapılabilir gibi konular sıklıkla konuşulması gereken konular. Genelde insanlar kanser tedavisinde gelişen tedaviler hakkında çok fazla konuşuyor ama asıl önemli olan kanserden nasıl korunulur veya kanserde erken tanı nasıl konulur gibi hususlar çok önemli" ifadelerini kullandı.

Kanserden korunma konusunda bilgi veren Doç. Dr. Önder Tonyalı, "Kanserin çoğu çevresel etkenlerden olur. Bunlardan en büyük etken sigaradır. Sigara tüm kanserlerin yüzde 35’inin sebebidir. Hava kirliliği, obezite gibi etkenler de belli başlı kanser nedenleridir. Ne yazık ki Türkiye’de sigara içimi giderek artmakta. Her ne kadar tedbirler alınsa da halen daha gençler arasında sigara içimi oldukça yaygın. Sigara içme oranları bu seviyelerde olduğu müddetçe ülkede ne yazık ki kanser vakalarının artmaya devam edeceğini düşünüyorum. Sigara dışında obezite de Türkiye’de oldukça yaygın. Dolayısıyla bu durumla birlikte kanser vakalarının Türkiye'de artma eğiliminde olduğu görünüyor. Öncelikle sigara ile mücadeleyi artırmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar