Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Kamu'da İstihdam Şart

Engelli bireylerin hayatlarını devam ettirebilmeleri ve dezavantajlı durumlarını düzenleyecek gerekli temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için en önemli gereksinimleri ''istihdam''dır.

Engelli istihdamını Kamu ve Özel Sektör olarak ayırdığımızda, bilhassa özel sektördeki engelli bireylerin iş hayatındaki yaşadıkları sorunlar ve zorluklar asla göz ardı edilemez ve edilmemelidir. Özel sektör işletmelerinde en çok rastladığımız problem engelli bireyi ''Engelli Statüsünde değil, sağlıklı birey olarak'' çalıştırma isteğidir. Bu durum hem engelli birey açısından hem de özel sektör işletmeleri açısından büyük sorun teşkil etmektedir.

Genel olarak baktığımızda özel sektörün engelli birey çalıştırmama isteğinin ortadan kaldırılması için gereken iyileştirmeler yapılmalı ya da engelli bireyin kamuda istihdam edilmesi için Atama Sayılarının ve Kamu ile Özel Sektördeki %3 olan Engelli Kotasının %6 olarak arttırılması gerekmektedir.

24 Nisan 2022 EKPSS''a giren memur aday sayısı 95.017 kişidir. Bu sayı EKPSS Kura Atamaları ve EKPSS 2020 de Atanamayan Memur Adayları ile birlikte yaklaşık 150.000''i bulmaktadır.

2018-2022 yılları arasında EKPSS Atamalarının düşük kadrolar verilmesinin en büyük nedeninin, tüm bakanlıklarımız ve kamu kuruluşlarımız tarafından kadroların yüksek sayıda verilmemesinin engellilerin çalıştırılmak istememesinden dolayı kadro sayılarının düşük sayıda verildiği ve kadro temini yapılmadığı ilgili bakanlıklara iletilmiştir. Durum böyle olunca toplumun bir parçası olan Engelli Bireylerin Kamuya İstihdamı, Pozitif Ayrımcılık ilkesi ve Sosyal Devlet anlayışına ters düşen bir işleyiş olmuştur.

En son yapılan 2021 EKPSS Ataması öncesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Yüksek Atama yapılacağı sözü verilmesine rağmen 2957 Kadro verilmesi ile Engelli Bireyler büyük hayal kırıklığına uğramıştır.

-Devletimizin Eğitim, Spor, Güzel Sanatlar, Tarım ve Hayvancılık, Endüstriyel Faaliyetler, Turizm, Sosyal Hizmetler, Gıda, Ulaşım, Savunma Sanayi, Enerji ve Tabii Kaynaklar gibi alanlarda Engelli Bireylerin Çalışması için Teşviklerin ve Projelerin arttırılması.

-Türkiye''nin her ilinde bulunan İşkur ve Sosyal Hizmetler Müdürlüklerinin veri tabanında kayıtlı olan tüm engelli bireylerin mezuniyetleri, mesleki eğitimleri ve kariyerleri göz önüne alınarak uygunluk durumlarına göre Kamu ve Özel sektörde işgücüne katılmalarının sağlanması.

-Kolluk Kuvvetlerinde çalışan Emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mensubu olan toplam devlet memurları sayısına Engelli Kotası uygulanarak bu kurumlarda da Engelli Bireylerin geri hizmette çalışması yolunun açılması.

-Ulusal medyada Engelli Bireylerin engel durumlarını daha net anlatan Kamu Spotları yapılarak halkın bilinçlendirilmesi ve farkındalık yaratılması gereklidir.

-Ertelenmekte olan Erişebilirlik kanun tasarısının bir an önce yürürlüğe girmesi.

-Engelli Kadınların iş gücüne daha fazla katılım sağlanmasının önünü açacak projelerin ve teşviklerin artırılması.

-Engelli işçi istihdamı 1971 yılında yürürlüğe giren 1475 sayılı İş Kanunu ile düzenlenmiş ve kamu ile özel sektör işverenlerince %2 oranında engelli işçi çalıştırma yükümlülüğü getirilmiştir. 1997 yılında yürürlüğe giren 572 sayılı KHK ile bu oran %3 çıkarılmış, daha sonra yapılan yeni bir mevzuat düzenlenmesi ile bu oran kamu işyerleri için %4 olarak belirlenmiştir.

Bu veriler dikkate alınarak, gelecek yıllarda sınava girecek aday sayısı 400.000 olduğunu da baz aldığımızda yığılmaya sebebiyet vermemek için Engelli Çalıştırma kotasını acilen %6''ya çıkarılması, her iki sınav arası yılda en az 2 kez olmak kaydı ile toplam 20.000 atama yapılması gerekmektedir.

-Engelli bireylerin ülkemizdeki nüfus ve eğitim düzeyleri göz önüne alındığında, hayatın tüm zorluklarına rağmen canla başla mücadele ederek, dezavantajlarına rağmen Sosyal Yaşama katılımlarının yüksek olması göz ardı edilemez. Bu sebeplerden dolayı Engelli Bireylerin haklarının hukuki ve adli olarak takip edilebilmesi için Engelliler Bakanlığı''nın kurulması ve hayata geçirilmesi.

Nitelikli kadrolar göz önüne alınarak adaletli kadro dağılımı ile,

-Engelli Kotasının %6 ya Yükseltilmesi,

-20.000 Engelli Memur Ataması,

  1. Engelli Öğretmen Ataması yapılması.

(Konuya devam edeceğiz...)

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları