Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ercan Çalışkan

Ercan Çalışkan

İÇ SESİM

Kafam karıştı

Benim bu aşı konusunda kafam iyice karıştı.

Malum ramazan keyfi… Dalgın dalgın televizyona bakıyordum. Son dakika açıklamasıyla bir alt yazı geçti: Bakan Koca, "Şu anda Türkiye 100 milyon doz Sinovac ile 90 milyon doz Biontech ile ve 50 milyon doz da Sputnik ile anlaşma imzalamış durumdadır. Yaklaşık nüfusumuzun 3 katı kadarlık doz aşı için anlaşmalar imzalanmıştır."

Cümledeki anlatım bozuklukları için kusura bakmayın. Sayın Bakan'ın kendi ifadeleri… Ben cumhurbaşkanı olsam, atayacağım bakanlarda kesinlikle Türkçeyi iyi kullanma özelliği de arardım ama benim cumhurbaşkanı olma ihtimalim, olmayacak duaya amin deme ihtimalinden bile uzak. Onun için sayın bakanların Türkçeyi güzel kullanmaları konusunu bir kalem geçelim.

Nerede kalmıştık? Hatırladım, Sayın Bakan'ın son dakika açıklamasında…

Yaklaşık nüfusumuzun üç katı kadar aşı için anlaşmalar imzalanmış.

Ne müthiş bir şey!

Tam gururlanacağım, huzurla dolacağım ama iç sesim beni rahat bırakmıyor ki!.. Rahat vermiyor bir türlü bana.

Neymiş efendim, Sayın Bakan'ın aşı takvimi ve siparişleriyle ilgili bugüne kadar yaptığı açıklamaların hangisi bir öncekiyle örtüşüyormuş?

Tamam bakayım o zaman… Google nasılsa elimin altında

Önce aşılama ne zaman başlayacak demiş, ne olmuş? Ona bakayım:

Sayın Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, aşı takvimine ilişkin ilk kez 1 Aralık 2020'de açıklamalarda bulunmuş: "Aralık ayında en az 10 milyon; ama muhtemelen 20 milyon temin etmiş olacağız. Ocak ayında 20 milyon, Şubat ayında 10 milyon; ama bu sayıları artırmayı düşünüyoruz.  Zannediyorum 11 Aralık'tan sonra erken dönemde yaygın bir şekilde sağlık çalışanlarından başlamak üzere Bilim Kurulumuz stratejiyi hazırlıyor."

Cümle biraz karışık da olsa bu açıklamaya göre, 11 Aralık'ta aşılama yoğun bir biçimde başlayacaktı. Hem de günde bir buçuk iki milyon aşı yapabilecektik.

Açıklama böyleydi ama ilk aşıyı Sayın Cumhurbaşkanımız yaptırdığında takvimler 14 Ocak 2021'i gösteriyordu.

Takvim tutmamış. Ya siparişlerde durum ne?

18 Kasım 2020'de Sayın Bakan "Çin aşısı ile ilgili aralık ayında en az 10 milyon gibi bir aşıyı alabilir olacağız. Ocak ayında da en az bu kadar olacak. Bu sayı iki katına kadar çıkabilir. Bir iki gün içerisinde sözleşme imzalanır olacak." demiş. Bu arada bir daha hatırlatayım. Cümleler Sayın Bakan'ın cümleleri… Neyse bunu geçeyim, yine Türkçe konusuna dalmayayım.

Peki, aralık ayında 10 milyon aşıyı alabilmiş miyiz? Ne yazık ki hayır! İlk aşının yapıldığı güne kadar gelen aşı sadece üç milyon dozdu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'nın, 15 Ocak 2021'de "Ocak ayı içinde ve şubat başında Türkiye'ye toplamda 30 ila 50 milyon doz aşı gelecek. İlk etapta 7 milyon doz gelecek ve 10 milyon doza tamamlanacak." açıklamasından o tarihe kadar sadece üç milyon doz aşı geldiğini anlıyoruz.

Bu arada Sayın Kara'nın ocak ayı ve şubat başında gelecek dediği aşılar, mayıs ayının sonuna yaklaştığımız şu günlerde henüz gelmedi. Gelecek ocak, şubatı kastettiyse o başka tabii…

"Ya sözleşme, bir iki gün içinde imzalanmış mı?" derseniz, şahsen ben bilmiyorum; ben biliyorum, gördüm diyene de rastlamadım. Google amca bile bilmiyor.

Gerçi Sayın Bakan, 25 Şubat 2021'de "24 Kasım'da Sinovac ile sözleşme yaptık. Devamında da 50 milyon doz için yapıldığını söylemiştim. 100 milyon doz için sözleşme yapıldı. Toplamda şu an nisan, en geç mayıs ayı sonuna kadar 105 milyon doz aşıya erişeceğimizi biliyoruz." açıklamasını yapmış, sipariş sayıları biraz karışık da olsa sözleşme yapıldığını söylüyor ama bu sözleşmenin içeriği ne yazık ki açıklanmadı.

Aslında ne bu sözleşmenin, ne de en son imzalandığı bildirilen sözleşmelerin hiçbiriyle ilgili herhangi bir bilgi yok. Aslında bilgi verilmeyen sözleşmelerle ilgili kafa karıştırıcı pek çok şey var ama konu dağılmasın, kapatalım bu sayfayı.

Sayın Sağlık Bakanı'nın aşı takvimi ve siparişleriyle ilgili bugüne kadar yaptığı açıklamaların hangisi bir öncekiyle örtüşüyormuş sorusuna bulduğum cevapları alt alta yazsam, benim köşemin tamamı yetmeyecek. Ama inceleyince gördüm ki her açıklama bir öncekinden farklı. Ben Sayın Bakan'ın yerinde olsam bana bu bilgileri getiren danışmanımla yollarımı ayırırım.

En iyisi yazıyı burada noktalamak…

Diyordum ki iç sesim, şunları da yaz lütfen dedi:

29 Nisan 2021'de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önümüzdeki iki ay boyunca aşı tedarikinde sıkıntı yaşanacağını söyledi, "Ancak sonrasında aşı bolluğu bekleniyor" dedi.

30 Nisan 2021'de Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan, "Aşı tedarikinde ben herhangi bir sıkıntı yaşayacağımızı kabul etmiyorum. Şu anda elimizde aşımız var, yeterli derecede var." dedi.

Bir de unutmadan…

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Turistin görebileceği herkesi aşılayacağız." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ülke genelindeki bütün turizmcilerin aşılanacağını duyurdu. Ersoy ayrıca yabancı turistlerin tam kapanma kısıtlamalarından muaf olacağını da açıkladı.

Böylece aşı planlamasının bir kez daha değiştiği ortaya çıktı.

İç sesim diyor ki, yazının sonunu "Nasıl buluyorsunuz bu gelişmeleri?" cümlesiyle bağla!

Bana ne kardeşim. Herkes yazının sonunda kendi sorusunu kendi oluştursun.

Ben, yazının sonunda, aşılanma oranının istenen seviyeye ulaştığı, dostların kucaklaşabildiği günlere ulaşacağımız günler diliyorum okurlarım için.

İyi bayramlar dostlar…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları