Kadının elbisesindeki Arapça yazıyı ayet sandılar: Pakistan'da kadına linç girişim

Kadının elbisesindeki Arapça yazıyı ayet sandılar: Pakistan'da kadına linç girişim
Pakistan'da bir kadın, elbisesindeki Arapça kaligrafiden Kuran ayeti olduğunu düşünen yüzlerce kişinin saldırı girişiminden zorlukla kurtarıldı.

Pakistan'da, bir kadın, giydiği elbisenin üzerindeki Arapça kaligrafinin Kuran ayeti olduğunu sanan yüzlerce kişinin linç girişiminden güçlükle kurtarıldı. Kalabalığı sakinleştirmek için kadının elbisesindeki yazının aslında Arapça "helva" olduğu ve Kuran'dan bir ayet olmadığı dini yetkililerce doğrulandı.

Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da meydana gelen olayda, Arapça hat yazılarıyla süslenmiş bir elbise giyen bir kadına öfkeli bir kalabalık tarafından linç girişiminde bulunuldu. Bu olay, elbisenin üzerindeki yazıların "Kuran'dan ayetler olduğu" söylentisiyle başladı, ancak gerçekte elbisede Arapça'da "tatlı" anlamına gelen "halwa" (helva) sözcüğü yazılıydı. Öfke dolu kalabalık, kadının yemek yediği restoranı abluka altına aldı.

elbisesinde-arapca-helva-yazan-kadina-linc-girisimi-pakistanda-kadina-linc-girisimi-9ypw.webp

Kadın, linç girişimiyle karşı karşıya kaldığı sırada restoranın en uzak noktasında korkmuş bir şekilde duruyordu. Polis müdahalesiyle kadın kurtarıldı. Müfettiş Yardımcısı Syeda Shehrbano'nun övgü alan müdahalesi sayesinde kadın güvende kurtarıldı. Shehrbano, öfkeli kalabalığı sakinleştirmeyi başarıp kadını restorandan çıkardı. Kadının yüzü ve giysisi kapatıldı ve polis, kalabalığı uzak tutmak için önlem aldı.

"MÜZAKERE ETMEK ZORUNDA KALDIK"

Shehrbano, daha sonra Pakistan basınına yaptığı açıklamada "Aslında hiç kimse üzerinde ne yazdığını bilmiyordu" derken, kadını çıkarmak için kalabalıkla müzakere etmek zorunda kaldıklarını da ekledi: "Onu yanımıza alacağımızı, yaptıklarının dikkate alınacağını ve suçu ne olursa olsun onu ülkenin kanunları gereğince hesap soracağımızı söyledik." Shehrbano, kadını güvenli bir biçimde çıkarabilmelerini bir "başarı" olarak niteledi. Shehrbano, güruhun arasında aşırılıkçı Tehreek-e-Labbaik Pakistan partisinin üyelerinin yer aldığını da söyledi.

maxres2.jpg

DİN GÖREVLİLERİ DE DOĞRULADI

Restorandan çıkarılan kadın bir karakola götürülürken, buraya birkaç din görevlisi getirildi ve elbisedeki yazının aslında bir ayet değil, Arapça kaligrafi olduğu doğrulandı. Polis, din görevlilerinden bu bulguları ve kadının masum olduğunu belirten bir video çekmelerini istedi. Bu sayede olayın gerçekleri ortaya çıkartılmış ve kadının suçsuzluğu kanıtlanmış oldu.

LİNÇ EDİLEN KADINA ÖZÜR DİLETİLDİ

Ancak kadın, tüm bu gelişmelere rağmen, kamuoyundan özür dilemek zorunda kaldı. Açıklamasında, "Böyle bir niyetim yoktu, yanlışlıkla oldu. Yine de yaşananlardan dolayı özür diliyorum ve bir daha böyle bir olayın yaşanmamasını sağlayacağım" ifadelerine yer verdi. Aynı zamanda kadın, inançlı bir Müslüman olduğunu ve asla dine hakaret etmeyi amaçlamadığını belirtti.

kiyafet.jpg

'ÖZÜR DİLEMESİ GEREKEN ERKEKLER'

Pakistan Başbakanlığı'nın eski din işleri danışmanı Tahir Mahmud Ashrafi, kadına özür diletilmesine tepki gösterdi. Kendi hesabından yaptığı açıklamada Ashrafi, özür dilemesi gerekenin kadın değil, olaya karışan güruhtaki erkekler olduğunu belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar