Kademeli prim ile EYT'de maaşlar değişti! Yeni EYT maaşları böyle hesaplanacak!

Kademeli prim ile EYT'de maaşlar değişti! Yeni EYT maaşları böyle hesaplanacak!
EYT düzenlemesinin Meclis' gelmesiyle ortaya çıkan 'kademeli prim' sistemi birçok EYT'liyi kapsam dışında bırakırken, EYT'lilerin alacağı maaşın hesaplanmasında da etkili olacak.

Milyonlarca EYT''li ilk maaşlarını almak için gün sayarken, TBMM''ye gelen EYT düzenlemesi ile şoke olmuştu. 8 Eylül 1999''dan önceki yasaya göre 5000 prim günü ile emekli olacak vatandaşlar, yetkililer tarafından daha önce 1999 öncesi şartların aynen uygulanacağının açıklanmasına karşın prim gün sayısında değişikliğe gidildiğini gördü. Kademeli prim sistemi ile mart ayında ilk maaşını almaya hazırlanan birçok EYT''li emeklilik için birkaç yıl daha çalışmak zorunda kalacak. 

MAAŞLAR YENİDEN HESAPLANACAK

EYT''de de normal emeklilik gibi ödenen prim, yatırılan prim gün sayısı ve tutarı ile ilişkilendiriliyor. Meclis''e gelen düzenlemede yer alan kademeli prim tablosu ile EYT''lilerin maaşlarında da değişiklik yaşanmış olabilir.

MAAŞ HESAPLAMA ROBOTUNDAN KONTROL ETMELİLER

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), EYT''lilerin "emekli olunca ne kadar maaş alacağım?" sorusuna yanıt vermek üzere maaş hesaplama robotunu devreye sokmuştu. Yapılan düzenlemelere göre algoritması güncellenen maaş hesaplama uygulamasına https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresinden ulaşılabiliyor. 

EMEKLİ MAAŞINI DÜŞÜK GÖRENLER DİKKAT!

Birçok vatandaş, maaş hesaplaması sırasında beklediğinden çok daha düşük emekli aylıkları ile karşı karşıya kalabiliyor. EYT''lilerin emeklilik hevesini kursağında bırakan düşük rakamlarla ilgili ise gerçek sonradan ortaya çıktı. 

Vatandaşlar, sistemde 4000-4500 lira tutarlarında emekli maaşlarını görünce büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştı. Ancak yapılan yasal düzenleme gereği kimseye 5500 liradan daha düşük emekli maaşı verilemiyor. Bu sebeple maaş hesaplama esnasında 5500 liranın altında görülen her tutar otomatik olarak taban sınırına çekiliyor. 
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar