Japon deprem uzmanından korkutan Türkiye uyarısı: 6.5 büyüklüğünde depreme hazır olun

Japon deprem uzmanından korkutan Türkiye uyarısı: 6.5 büyüklüğünde depreme hazır olun
Ünlü Japon deprem uzmanı Joshinori Moriwaki, İzmir'de gerçekleştirilen İZKİTAP-İzmir Kitap Fuarı'nda 6.5 büyüklüğünde olacağını belirttiği depreme ilişkin kritik uyarılarda bulundu.

Japon deprem uzmanı Joshinori Moriwaki, İZKİTAP-İzmir Kitap Fuarı'nda depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

HASAR YÜZDE 70 AZALTILABİLİR

Japon deprem uzmanı Joshinori Moriwaki, deprem öncesi önlem alındığı takdirde depremde oluşacak hasarların yüzde 70 oranında önüne geçilebileceğini belirtti. Moriwaki, "Türkiye’de ve Japonya’da bir gün deprem olacak, bu gelecek artık kabul etmek lazım. Olsun ama fazla hasar vermesin. Fazla hasar olmaması için ne yapmak lazım? Hükümet, belediye, şirkette, ailede, okulda hep beraber bu duruma hazırlanıyorsak, hasar yüzde 70 azaltabilir. Büyük rakam değil mi? Yüzde 70 azaltabiliyorsak neden yapamayalım" dedi.

aw069781-01.jpg

DEPREMİN OLACAĞI BÖLGEYİ AÇIKLADI

32 yıldır Türkiye'de yaşadığını ve araştırmalar yaptığını belirten Joshinori Moriwaki, şunları söyledi:

32 yıldır Türkiye’deyim, 3 yıldır Silivri’den başlayarak, Doğu Anadolu Fay Hattı, Elazığ’da iki kere, sonra Kahramanmaraş, Elazığ, Manisa’da deprem oldu, Muğla’da ve İzmir’de deprem oldu. İzmir’deki depremde 18 bina çöktü ama İzmir’in kendi fay hattı kırılmadı, Ege Denizi'ndeki fay hattı kırıldı. Dolayısıyla İzmir’in kendi fay hattı topladığı gücü atmaya çalışacak. Dolayısıyla İzmir için deprem bekliyoruz diyebiliriz ve 6,5 diye söyleniyor. Yani normal ve iyi binaysa, eşyaları tam sabitliyorsak çok fazla hasar almaması lazım. Tabii ki hep beraber hazır olmak lazım. Bu da çok önemli.

aw069781-02.jpg

ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Moriwaki, deprem gelmeden önce alınabilecek önlemleri açıkladı. Uzman isim şu ifadeleri kullandı:

En önemlisi su. İnsan susuz kaç gün yaşayabilir? İnsan su varsa 3 gün, 5 gün, 1 hafta, 10 gün, 20 gün, 1 aya yakın yaşayabilir. Onun için su en önemli. Maalesef bina çöktü, biz üçgende yaşıyoruz. Su var, içiyoruz. Kurtarma ekibi gelmiyorsa da yardım et, imdat diye bağırmaya başlıyoruz ama yarım günde ses gidiyor. Sonra bu düdükten üfleyeceksiniz. Ama birkaç gün geçti, bir hafta geçti. O zaman anca nefes verebilirsiniz. Düdüğe artık ses yetmeyecek. O zaman ne yapacağız? Biraz sert bir şeye, yatağın yanına, yere vuracaksınız. İnsan duymuyorsa da yukarıdan cihaz sesinizi duyabilir. Enkazın altında olduğunuz anlaşılabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar