İstihare duası ne zaman okunmalı? 

İstihare duası ne zaman okunmalı? 
İstihâre "hayırlı olanı istemek" anlamına gelir. Halk arasında meşhur olan tabiri ile rüyaya yatmaktır. Rüyaya yatmadan önce kılınan namaza da İstihare namazı deniliyor. İstihare duası nedir, nasıl niyet edilir? Soruları için ayrıntılı bilgiler hazırladık.

İstihâre "hayırlı olanı istemek" anlamına gelir. İnsanlar, kendileri için önemli olan bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman, bazan belki eldeki verilerin yetersizliği sebebiyle veya çeşitli sebeplerle dünya ve âhiret bakımından kendileri için hangi seçimin hayırlı olacağını kestiremezler ve bunu bilmek için çeşitli çarelere başvururlar. Meselâ, Peygamberimiz’in nübüvvetle görevlendirildiği sıralarda Araplar''dan bir kimse yolculuğa çıkmak istediğinde, bu yolculuğun kendisi için hayırlı olup olmadığını anlamak için fal oklarına başvururdu. Peygamberimiz bu âdeti kaldırarak onun yerine istihâreyi getirmiştir.

İstihare namazının kılınışı

2 Rekatlık İstihare Namazı

1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet ederiz
"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız
Subhaneke''yi okuruz
Euzü-besmele çekeriz
Fatiha okuruz
Kafirun Suresini okuruz
Rüku''ya gideriz
Secde''ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde''ye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
Besmele çekeriz
Fatiha okuruz
İhlas suresini okuruz
Rüku''ya gideriz
Secde''ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde''ye gideriz
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
"Es selâmu aleyküm ve rahmet''ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

İstihare duasının Türkçe okunuşu

"Allâhumme inni estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es''eluke min fadlike''l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta''lemu ve lâ a''lemu ve ente allâmu''l guyûb. Allâhumme inkunte ta''lemu enne hâza''l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in kunte ta''lemu enne hâza''l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi f''asrifhu anni va''srifni anhu ve''kdur li el-Hayra haysu kâne. Summe ardihi bih." (Buharî, Teheccüd, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, 188; Ahmet b. Hanbel, III/344).

İstihare duasının anlamı

Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lutfundan bana ihsan etmeni istiyorum. Ben bilmiyorum, ama sen biliyorsun, ben güç yetiremem ama sen güç yetirirsin. Ey Allahım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. Yok eğer benim dinim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar