İstanbullunun depreme karşı yeni umudu! Ece Üner canlı yayında gösterdi

İstanbullunun depreme karşı yeni umudu! Ece Üner canlı yayında gösterdi
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Marmara depremi için endişelenen İstanbullular oturdukları evlerin güvenliğinden endişe duyduklarından dolayı firmaları araştırmaya başladı. İstanbul’un kentsel dönüşümünden sonraki “B Planı” olarak gösterilen karbon elyaf, evini güçlendirmeyi düşünenler için bir alternatif olurken, uzmanlar ise yöntemin her binada işe yaramayacağını belirtiyor.

İstanbul''un kentsel dönüşümden sonraki "B Planı" olarak gösterilen karbon elyaf, satışları arttı. Uygulama sırasında binanın tahliye edilmesi gerekmeyen karbon elyafın maliyeti de diğerlerinden çok farklı değil. Uzmanlar ise söz konusu yöntemin her binada işe yaramayacağını belirtiyor.

Kolon ve kirişleri güçlendirmek için kullanılan karbon elyaf, yumuşak bir malzemeden oluşuyor. Ancak reçine ile buluştuğunda bükülemiyor bile.

ÇELİKTEN 14 KAT DAHA FAZLA DAYANIKLI

İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Koçak "Sertleştikten sonra çelikten 14 kat daha fazla dayanıklı olduğu araştırmalarda ortaya çıktı. Gayet ince, gayet hafif bir kumaş gibi" ifadelerini kullandı.

22

 

Uzmanlar ise karbon elyafın işe yarayan bir yöntem olduğunu söylese de ''mucize'' beklememek gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Bina performans analizleri sonrası mühendislerin raporlarına göre yapılan karbon elyaf kaplama, bazı binalarda iki kat uygulanabiliyor.

En önemli avantaj olarak görülen kısmı ise uygulama sırasında binanın tahliye edilmesi gerekmiyor.

BİR TANE KOLONUN MALİYETİ 7 BİN TL’YE DENK GELİYOR

İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Koçak "Diğer yöntemlere göre çok bir maliyet farkı yok. Bir tane kolonun tek başına güçlendirilmesi yaklaşık 7 bin TL gibi bir maliyete denk geliyor.

3

UZMANLAR UYARIYOR! HER BİNADA İŞE YARAMIYOR

Söz konusu yöntemin sonuç verebilmesi için uygulanacak betonun belirli bir kalitede olması gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar