İstanbul'da kadınların 'taksi' kabusu

İstanbul'da kadınların 'taksi' kabusu
Bugüne dek gündeme gelen onlarca tecavüz, gasp ve saldırı haberleriyle adları anılan taksicilerin yaşattığı dehşet yüzünden kadınlar gece yolculuğu yapmaktan korkuyor.

İBB bünyesindeki Planlama Ajansı'nın verdiği raporda taksi kullanımının güvenliği konusunda katılımcıların geneli gece saatlerindeki taksi yolculuğunu yüzde 40,3 oranında güvenli bulunurken, yüzde 39,9 oranında güvensiz buldu. Yüzde 19,8 oranında katılımcı ise bu konuda fikri olmadığını belirtti.

GECE YOLCULUĞU GÜVENLİ DEĞİL

Öte yandan kadınların yüzde 51,9’u gece saatlerinde taksi yolculuğunu güvenli bulmazken, erkeklerde ise bu oran yüzde 27,3’e düştü. Gece saatlerinde taksi yolculuğu yapmayı güvenli bulmayan katılımcıların yüzde 70,9’u taciz veya saldırıya uğrayabileceği korkusu duyduğunu belirtirken yüzde 10,7’si gece saatlerinde trafik güvenliğini riskli bulduğunu ifade etti. Taciz veya saldırıya uğrayabileceği korkusu duyduğunu ifade eden katılımcıların yüzde 63,2'sinin kadın olduğu belirlendi.

ÇOĞUNLUK, TAKSİDE KAMERA İSTİYOR

Ayrıca rapora göre, İstanbulluların taksi kullanım deneyimlerini daha iyi hale getirebilmek için fikirleri şu şekilde;

- Taksi kullanım sıklığını arttırmak için İstanbulluların talepleri yüzde 42,7 oranında taksi ücretlerinin daha uygun olması, 

-Yüzde 14,7 oranında şoförlerin tavrında iyileşme olması,

-Yüzde 12,9 oranında taksi kullanımının daha güvenli olması,

-Yüzde 9 oranında ise kadın taksi şoförleri artması olarak belirtlendi.

Katılımcıların yüzde 92’si taksi yolculuklarının resmi olarak kamera ile kayıt altına alınmasının yolculuk deneyimini daha iyi hale getireceğini belirtirken, katılımcıların yüzde 3,3’ü bunu onaylamadığı, yüzde 4,7’si ise bu konuda kararsız olduğunu belirtti. 

BUGÜNE DEK YÜZLERCE OLAY YAŞANDI

İstanbul'da kadınlar taksi yolculuklarında adeta kabusu yaşıyor. Kasım ayında İstanbul’da bir eğlence mekanından çıktıktan sonra taksiye binen genç kadın, şüpheli şoför Fatih K. tarafından tecavüze uğradığını iddia etmişti ve şüpheli şoför Fatih K. hakkında hapis cezası istenmişti. 

Yine geçtiğimiz senelerde Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, taksi sürücüsü R.B. (36), aracına binen genç kadını ormanlık alana götürerek tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklandı.

Bugüne dek yaşanan onlarca tecavüz, gasp, saldırı olayı varken güvenlik önlemlerinin artırılmaması ve sorunun çözümü için gerekli adımların hala atılmamış olması kadınların isyanını artırıyor. 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar