İslam Memiş: Yeni rekorlar bekliyorum

İslam Memiş: Yeni rekorlar bekliyorum
Piyasa analisti İslam Memiş, altın dolar ve euro hakkında yeni bir değerlendirmede bulundu. Memiş, “Yıl sonunda dolar/TL kurundaki öngörüm 20-21 lira aralığı. Dövizi yatırım aracı olarak görmüyorum. Döviz ödeme aracıdır. Vatandaş dövizi yatırım aracı olarak görüyorsa yanlış bir karar veriyor” dedi.

İSLAM MEMİŞ: YENİ REKORLAR BEKLİYORUM

Ekonomi piyasaları uzmanı İslam Memiş, ekonomiye ilişkin yeni bir değerlendirmede bulundu.

Gazete Durum’dan Deniz Dalgıç’a konuşan İslam Memiş, dolar ve gram altın için yeni hedefleri söyledi.

İslam Memiş’in konuşmasının tamamı:

“Geçen haftaya yükselişle başlayan emtia fiyatları bu haftayı sert değer kayıplarıyla tamamladı. Amerika''da enflasyon yüzde 8,3 olarak açıklanarak, çok önemli bir etkiye neden oldu. Genel beklenti yüzde 8,1 yönündeydi. Beklentinin üzerinde açıklandı. 21 Eylül''de, Amerikan Merkez Bankası''nın (Fed) 75 baz puanlık faiz artırımına gideceğine kesin gözüyle bakılıyor. Buna bağlı olarak emtia piyasalarında, kripto paralarda, borsada sert satıcılı bir seyir gördük. Altının ONS''u bin 730 dolar direncine kadar yükselmişti. Sonrasında sert bir geri çekilmeyle bin 655 dolar seviyesine düştü. Burada neredeyse 80 dolar civarında bir değer kaybı gördük. Altının ONS fiyatı bin 675 dolar seviyesinden toparlanma isteğiyle tamamladı. Gözümüz Fed''in toplantısında olacak. 21 Eylül akşamı Fed 75 baz puanlık mı, daha fazla veya az mı bir faiz kararı alacak göreceğiz.

‘ENFLASYON SÜRECİNİN DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM’

Amerikan Merkez Bankası Fed''den 75 baz puanlık bir faiz artırımı bekliyorum. Ama enflasyonla mücadele edemedikleri için faiz artırımlarının devam ettiğini unutmamak gerekiyor. Bu agresif faiz artışlarının enflasyonla mücadele etkili olacağını düşünmüyorum. Agresif şekilde faiz artıran merkez bankaları, bundan sonraki süreçlerde bu kararlarını tekrar gözden geçirebilirler. Yani 2023 yılında rüzgâr tersine esebilir. Bu kez merkez bankaları faiz indirimine başlayabilir. Dünyadaki sorun enflasyon ama rakamsal değerler ortada. Gerekli mücadeleyi göremiyoruz. Sadece mevsimsel etkiden dolayı bir geri çekilme görüyoruz. Ben 2023 yılının ortalarına kadar bu enflasyon sürecinin devam edeceğini tahmin ediyorum.

GRAM ALTINI POZİTİF BEKLİYOR

Altının ONS''u kısa vadeli bir baskılanma sürecinden geçiyor. Bu baskılanma 1-2 hafta daha devam eder. Orta ve uzun vadeye baktığımız zaman ONS altında negatif bir görünüm olacağını tahmin etmiyorum. Altının ONS fiyatındaki 80 dolarlık geri çekilme, gram altının bin liranın altına sarkmasına neden oldu. Gram altın 997 lira seviyesine kadar gerilemişti. Gram altın/TL fiyatının bin liranın üzerinde ataklar gerçekleştirdiğini görüyoruz. Gram altın/TL fiyatında bin 450 lira tahminim geçerli. Bunun değişmesi için koşullar oluşmadı. Altının yükselişini destekleyen koşullar devam ediyor. Altının bir süre sonra bin 200 lira, yıl sonunda bin 450 lira olmasını bekliyorum. ONS altındaki sert düşüşlerden sonra tepki alımları, haftayı psikolojik direnç seviyesinde tamamladığı için yurtiçi piyasalarda dolar/TL kurunda pozitif görünüm devam ediyor. Bir noktada gram altının kurtarıcısı dolar/TL kuru oluyor. Dolar/TL kurunun güçlü duruşu, gram altını pozitif destekliyor.

DOLARDAN UZAKLAŞMASINI İSTEMİYOR

Bu hafta boyunca görülen düşüşlerin kalıcı olmayacağını düşünüyorum. Gram altın/TL fiyatında yılın son çeyreğinde yeni rekorlar bekliyorum. Çünkü küresel finans sisteminde ciddi bir belirsizlik var. Resesyon ve stagflasyon süreci var. Enflasyonla mücadele sadece faiz artırarak olmuyor. Bunu başaramıyorlar. Küresel piyasalarda altının baskılanmasının nedeni sadece Fed''in faiz artırım kararı değil. Bunun bir diğer nedeni hem ucuza altın topluyorlar hem de altının yükselişine müsaade etmiyorlar. Eğer altının yükselişine müsaade ederlerse yatırımcılar altına yönelir, dolardan uzaklaşır. Fed, dolardan uzaklaşılmasını istemiyor.

''HEDEF 21!''

Vatandaşlar, bir dövize yatırım yapacaklarsa dolara değil, euroya yapmalılar. Dolar endeksindeki yükselişi ve eurodaki sert düşüşleri göz önünde bulundurduğumuz zaman euronun avantajlı olduğunu söyleyebilirim. Dolar/TL kurundaki öngörüm 20-21 lira aralığı. Yılın son çeyreğinde yukarı yönlü ataklar gerçekleşebilir. Bu arada dövizi bir yatırım aracı olarak görmüyorum. Döviz bir ödeme aracıdır. Dövizi eğer bir yatırım aracı olarak görüyorlarsa burada yanlış bir karar veriyorlar. Kur Korumalı Mevduat sisteminin ve borsanın getirisi çok güzel. “

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar