İslam Memiş'ten uyarı: İndirim geliyor

İslam Memiş'ten uyarı: İndirim geliyor
Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, son dönemde borsadaki hareketliliğe ikişkin, "Düşüş başladığında panikleyip satışa yüklendiler. Tabii bir de “fırsat bu fırsat“ deyip açığa satış yapanlar da devreye girdi. Malum, kredili işlem yapan açığa oynamayı sever" dedi. Öte yandan Memiş, gelebilecek indirimlerin eli kulağında olduğunu söyledi.

İslam Memiş bugün bir paylaşım yaparak 6 Ocak günü yayınlanan yazısını hatırlatarak "Anımsatmak isterim" diye yazdı.

İşte İslam Memiş''in çok konuşulan o yazısının dikkat çeken kısmı:

Yayın tarihi 6 Ocak 2023...
"Günlük bazda yüzde 7,37 düşen BİST100 endeksi, en son 2022 Şubat Rusya-Ukrayna savaşında sert bir şekilde düşmüştü. Peki ne oldu da günlük bazda bu kadar sert düşüş yaşandı, düşüşleri nasıl okumak gerekiyor?

Bunu iki yönlü yorumlayabiliriz:

1- Teknik
2- Siyasi

Teknik:

Kısa vadeli yerli yatırımcıların zengin olma hayaliyle kredili işlem yapmaları. Son aylarda kredili işlem yapanların sayısında ciddi bir artış vardı. Çok yükseldiğini düşünen yatırımcılar, satış için fırsat kolluyorlardı. Düşüş başladığında panikleyip satışa yüklendiler. Tabii bir de “fırsat bu fırsat“ deyip açığa satış yapanlar da devreye girdi. Malum, kredili işlem yapan açığa oynamayı sever. Kumardır onlar için bu piyasa. Erken seçim kararı ve diğer siyasi haber akışlarıyla satış için karar verenlerin aynı güne tekabül etmesi… Bunlar gibi birçok nedeni sayabiliriz.

Siyasi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, erken seçimle ilgili, “2023 seçim tarihini biraz öne çekebiliriz” açıklaması; Anayasa Mahkemesi’nin, HDP’nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koyması; 6’lı masanın toplanması; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşebileceğinin sinyalini vermesi; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna liderleriyle görüştükten sonra “6-7 Ocak” tarihlerinde ateşkes haberinin gelmesi gibi birçok siyasi gelişmenin yaşandığı bir gün oldu.

İki haftadır “5 bin 500 puan üzerine dikkat edin, 4 bin 900 - 4 bin 750 ve 4 bin 400 puanlar görülebilir” uyarılarımı anımsatmak isterim.

Bu uyarıyı neden yaptım?
Bunun nedeni teknik değil, siyasi!

Bir yıldır kur kontrol altındayken, diğer varlıkların getirisi azken yerli yatırımcı ne yaptı?

Borsaya girdi. O girişte öyle böyle değil, 3,5 milyon yatırımcı. Borsanın yüzde 70’i yerli yatırımcı. 2022’de getirisi ise yüzde 196. Medet umulan doların getirisi ise yüzde 40’da kaldı.

“Seçim sürecine girdiniz, sizi dolar ile vuramazsak borsa ile vururuz” diyenler, dün yaşanan siyasi gelişmeleri fırsat olarak kullandı.

Peki operasyon sürecine devam edecekler mi?
Bence EVET.
Yaptırımlar, siyasi dış müdahaleler, suikast senaryoları, kredi notu düşürme gibi…
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye Değerlendirme Rapor tarihleri:

Scope: 17 Şubat 2023
Fitch: 17 Mart 2023
S&P Global: 31 Mart 2023
Bunları da göreceğiz.
Ortalığı karıştırmak için ne operasyonları ne de mücadeleleri bitecek."

ÖNMÜZDEKİ HAFTAYA DİKKAT!

Öte yandan İslam Memiş daha önce de önümüzdeki günlerde yaşanacak ilginç gelişmelere dikkat çekerek ve benzin gibi ürünlerde indirimlerin eli kulağında olduğunu söylemişti.

Memiş şu ifadeleri kullanmıştı:

"Dolarını bir hamle yaptıracak olan varsa parite üzerinden bunu dolar, sterlin, altın alarak giriş yapabilir. Bu daha mantıklı bir karar. Petrol fiyatlarındaki düşüşlere dikkat çektim, dolar endeksindeki düşüşlere dikkat çektim. Petrol ve dolar endeksindeki düşüşler önümüzdeki haftalarda çok sık konuşulacak. Petrol fiyatlarındaki düşüşler pompa fiyatlarına yansıyacak. İndirim haberlerini görmüş olacağız. İçeride dolar TL, altının ve gümüşün gram fiyatıyla alakasız olacaktır bu."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar